Ibrahimovic, Drogba, Henry sau Beckham se uită cu respect la noul star al fotbalului din America! Josef Martinez a doborât recordul de goluri în Major League Soccer. Reușita din minutul 74 din derbyul Orlando City – Atlanta United jucat vineri seară a reprezentat al 28 lea gol al lui Martinez în acest sezon si datorită acesteia a depășit recordul deținut de Lassiter (1996), Wondolowski (2012) și Bradley Wright-Phillips (2014), care au terminat sezonul cu câte 27 de goluri.

A crescut pe străzile din Venezuela, unde există doar două opțiuni: baseball sau fotbal! Puștiul Josef a iubit fotbalul de mic datorită familiei. Bunicul său a fost portar, la fel ca și tatăl, iar el a început tot din poartă. A fost pus acolo pentru că venea la antrenamente și meciuri în pielea goală, iar după o lună bunicul său i-a cumpărat un tricou pentru că se plictisea în poartă!

A urmat o carieră în Europa de la 18 ani la Young Boys și Thun în Elveția, iar Torino a plătit 4 milioane de euro pentru a-l aduce în Italia. “Cei trei ani în Serie A au fost perioada mea de maturizare” spune Josef Martinez, care a jucat puțin la Torino din cauza concurenței cu golgeterul Andrea Belotti.

Oferta de la Atlanta United a venit datorită antrenorului Geraldo “Tata” Martino care l-a remarcat la Copa America Centenario. Fostul selecționer al Argentinei l-a sunat personal și i-a făcut o ofertă pe care venezueleanul de 25 de ani a acceptat-o. “A fost cea mai bună decizie din viața mea. Atlanta este ca o casă pentru mine, deși după mai bine de un an și jumătate încă nu pot spune că mă descurc prea bine la limba engleză” e sincer Martinez, atacantul care a reușit până acum 47 de goluri în 46 de meciuri în tricoul echipei din Georgia și câștigă 1,4 milioane de dolari pe sezon în MLS.

Photo credit: Rank Studios

Josef Martinez s-a îndrăgostit de Real Madrid datorită brazilianului Ronaldo și este comparat în MLS cu atacantul american Clint Dempsey. “Josef joacă cu răutate și are un simț al porții incredibil. Și trezit din somn poate da un gol din plonjon” este caracterizatea făcută de căpitanul lui Atlanta United, veteranul Parkhurst.

Golgeterul născut în Venezuela a reușit să marcheze și împotriva lui Juventus în această vară, când starurile din MLS au jucat un amical împotriva campionilor Italiei chiar pe extraordinarul stadion de 1 miliard din Atlanta. A fost ca o răzbunare a lui Martinez pentru cei trei ani în care s-a chinuit să arate ce știe la Torino, dar nu a reușit să demonstreze că este un golgeter cu sânge rece.

Atacantul frustrat că stă mai mult pe bancă la Torino s-a transformat în golgeterul fericit din Atlanta, unde Josef Martinez face istorie.

“Eram prea mic de înălțime pentru a fi portar și nu speriam pe nimeni în poartă” spune atacantul de 1.70 m care a băgat spaima în portarii din Major League Soccer.

“Mă uit la fotbal doar când joacă Venezuela sau Real Madrid. În rest, familia este pe primul plan pentru că viața este mai importantă decât fotbalul” mărturisește Josef Martinez, atacantul cu 28 de goluri în 26 de meciuri în acest sezon în tricoul echipei din MLS Atlanta United.