Există multe lucruri care nu merg în societatea românească așa cum ne dorim, dar sănătatea este cea mai importantă pentru orice om. De multe ori am fost întrebat de oameni pe stadioane, pe stradă, la cumpărături și chiar la școală sau gradinița copiilor mei: Cum putem fi mai sănătoși? De fiecare dată am răspuns la fel: Cel mai simplu este PRIN SPORT! Costurile sunt infime în raport cu beneficiile în timp, iar plăcerea de a alerga, de a te bucura pentru un gol sau de a înota este neprețuită.
Sunt mulți oameni care își doresc să treacă la nivelul următor, adică să poată să facă sport de performanță. De multe ori o fac fără să știe exact ce înseamnă asta și cu o dorință uriașă de a reuși. Nu este însă destul. Sportul este mai mult decât o alergare sau un înot către glorie. Sportul dezvoltă caractere și îți arată constant că limitele sunt doar în capul tău. Aici pe lângă antrenor intervine un om la fel de important pentru a ajunge la performanță, psihologul sportiv. Un om fără de care e greu de închipuit în zile noastre că se poate ajunge la succes.
Am stat de vorbă cu Andreas Hniatiuc, unul din pilonii importanți ai succesului echipei de handbal CSM București, psiholog la multe echipe de fotbal din Liga 1, președintele Asociației pentru Psihologia Sportului și cel care organizează Cursul de Inițiere în psihologia Sportului. În acest an, Andreas Hniatiuc duce cursul atât de important pentru manageri de club, antrenori și sportivi la Târgu Jiu (6-7 octombrie), Brașov (3-4 noiembrie), Galați (17-18 noiembrie) și București (8-9 decembrie).

Ce ar putea sa învețe cursanții de la Cursul de Inițiere în psihologia Sportului?

Andreas Hniatiuc: Cursul este structurat pe mai multe module, concepute astfel încât să acopere cât mai multe aspecte ale realitații cu care sportul românesc se confruntă, în ultima vreme. Ideea de bază de la care a plecat acest curs este nevoia de schimbare, atât de necesară, în sportul românesc, mai ales la nivel de mentalitate. Apoi, în mod particular, vom discuta despre tehnici și instrumente de evaluare și optimizare a potențialului sportiv, vom veni cu exemple concrete din experiența noastră, de aproape 20 de ani în sportul de performanță, oferindu-le celor prezenți oportunitatea de a avea acces la situațiile concrete cu care ne-am confruntat, în toți acești ani, în care ne-am aflat în spatele unor sportivi sau a unor echipe. Cursul de inițiere și instruire în psihologia sportului, nu îmbracă o formă teoretică, ci este mai degraba, o abordare a aspectelor de ordin practic, astfel încât, cei prezenți să poată implementa cât mai ușor ceea ce învață la acest curs.


Cui se adresează aceste cursuri?

Andreas Hniatiuc: Cursul se adresează sportivilor, antrenorilor, managerilor, părinților care au copii ce practica sportul de performanță și își doresc să descopere sau să aprofundeze concepte cheie din psihologia sportului sau tehnici specifice, prin intermediul cărora să contribuie la obținerea succesului în plan sportiv. De asemenea, cursul se adresează psihologilor care practică sau își propun să urmeze o carieră în acest domeniu, al psihologiei sportului.

Cât de important este un psiholog la un club sportiv?

Andreas Hniatiuc: Dacă privim la rezultatele echipelor de afară, cât și la forma lor de organizare, atât la nivel managerial, cât și sportiv, vom înțelege faptul că psihologul își găseste foarte usor locul și rolul său, în contextul obținerii performanței sportive. Psihologul angrenat în viața unui sportiv de performanță, ar trebui să aiba și la noi un loc bine determinat, să vină în sprijinul sportivului, oferindu-i alternative de acțiune, în direcția obținerii performantei sportive. În acest sens, este recomandat a nu se face confuzia între psihologul sportiv și terapeutul pe care îl regăsim într-un cabinet. Psihologul sportiv trebuie să înțeleaga sportul și implicit nevoile și obstacolele cu care se confruntă un sportiv, astfel încât să îi ofere sportivului perspectiva exploatării propriului potențial. Oamenii de sport din România și mă refer aici la manageri și antrenori, ar trebui să înțeleagă că a trecut vremea în care antrenorul le făcea pe toate la o echipă și să fie deschiși către colaborarea cu specialist care pot aduce un plus de valoare sportivilor cu care lucrează.

Știu că ați avut fotbaliști sau foști fotbaliști printre cursanți în anii trecuti. Ce surprize sunt pentru acest an?

Andreas Hniatiuc: Da, într-adevar, au fost mai mulți fotbaliști și conducători din lumea fotbalului, dar nu ne adresam exclusiv acestora. Cursurile noastre se adresează tuturor celor care sunt dornici să schimbe ceva în planul mentalității, indiferent de ramura sau clubul sportiv pe care îl reprezintă.  Am avut cursanți din diverse ramuri sportive, precum handbal, baschet, atletism, înot, sporturi de contact, patinaj, gimnastică, dansuri sportive, volei și multe altele, așa că ne-ar fi greu să spunem în momentul de față, cine va fi prezent în sală, în cele patru orașe, care au mai rămas, pe harta noastră, pentru anul 2018. Îi așteptam pe toți cei care sunt dornici să descopere psihologia performanței în sport și să se implice în direcția obținerii unor rezultate cât mai bune. Și până la urmă, dacă tot vorbim despre surprize, propun să rămână surprize!