În cea de-a doua seară de Champions League a ediției 2018/2019, am avut parte de încă o rundă de meciuri jucate la cel mai înalt nivel. Au existat și surprize, cum ar fi victoria Lyon-ului pe terenul lui City sau eliminarea lui Cristiano Ronaldo încă din prima sa repriză la acest turneu pentru Juventus.

O seară plină de vești bune pentru fanii lui Manchester United, care deși îl așteaptă pe Ronaldo pentru încă o primire frumoasă a jucătorului care a fost emblematic pentru clubul englez, cu siguranță ar fi mai ușor ca echipa să obțină un succes fără el pe teren. Până la stabilirea etapelor de suspendare și la meciul derby din această Grupă H, United a avut aseară primul test, cel cu elvețienii de la Young Boys Berna, un test trecut cu brio dacă luăm în considerare scorul.

Young Boys Berna, aflată pentru prima dată în grupele Champions League, joacă în fața unor titani precum Manchester United și Juventus.  Cu siguranță fanii lor pot fi mulțumiți de tragerea la sorți, întrucât asta înseamnă Champions League, dueluri cu cele mai importante echipe de pe continent. De altfel, în tribunele de pe Stade de Suisse s-a putut observa o atmosferă pozitivă, grupurile de fani fiind amestecate, cu susținători ai ambelor tabere. Terenul cu care se prezintă este unul artificial, iar acest lucru poate constitui un avantaj pentru echipa gazdă.


United începe cu o formulă interesantă, Mourinho aduce câteva surprize în primul 11. În primul rând, Diogo Dalot, tânărul fundaș dreapta adus în această vară, reușește să smulgă debutul la United tocmai în Champions League. E drept, adversarul este unul mult sub nivelul lotului diavolilor, iar Jose a tot vorbit despre acest jucător în conferințele de presă, promițându-i, practic, un loc de titular. Acesta a arătat dorință de joc și s-a mișcat bine și în situațiile fără minge la picior, completat bine și de Rashford, inclusiv pe partea defensivă. Totuși, în minutul 30, o greșeală putea fi fatală pentru United, Fassnacht trecând spectaculos, dar ușor pe lângă el. Echipa elvețienilor prezintă puține nume cunoscute, cu excepția jucătorilor Guillaume Hoarau și Miralem Sulejmani, care au și arătat în anumite momente că au experiență la nivel înalt.

Surprinzător sau nu, având în vedere ultimele evoluții oscilante ale echipei engleze, Young Boys reușește un început de meci foarte bun, arătând atitudine și determinare care nu oferă „respectul” față de adversarul mult mai titrat. Dimpotrivă, jucătorii lui Gerardo Seoane atacă ca și cum ar juca cu orice echipă din partea inferioară a clasamentului intern, fără frică, ci doar cu dorința de a înscrie. Ocaziile au venit, iar De Gea a fost chiar nevoit să aibă cel puțin o intervenție foarte importantă, la șuturile de la distanță ale elvețienilor. Publicul a simțit momentul bun și a fost la înălțime, cântând aproape neîncetat.

Cu toate acestea, cea mai mare ocazie a avut-o United, la o deviere interesantă a lui Marcus Rashford, în minutul 22,  dar execuția lui a lovit bara. Vine minutul 35 și Pogba reușește să deschidă scorul, împotriva cursului jocului, care, deși pe contre, este dominat de elvețieni, care au pus constant presiune pe defensiva lui United. Primul său  gol în Champions League pentru United, o execuție la vinclu, fără speranțe pentru portar, după o minge bâlbâită în marginea careului de Fred.

În minutul 43, o fază care nu anunța prea multe, rezultă într-un penalty acordat lui United, în urma unui henț al lui Mbabu. Pogba face 2-0 și cele 3 puncte luau deja avionul spre Manchester.

Repriza a doua nu a mai oferit același spectacol ca în prima parte, doar faza golului reușind să se distingă și să stabilească scorul final, 0-3. Un contraatac rapid, cu același Pogba în prim plan, care ajunge până aproape de careu, cu superioritate numerică, îi pune aproape pe tavă un gol lui Martial, care marchează primul gol din ianuarie încoace.

Astfel, United rezolvă un meci care putea pune probleme în primul rând datorită terenului, dar și a ambiției adversarilor. Din fericire, nimeni nu s-a accidentat, United a obținut o victorie la scor, dar care maschează puțin evoluția nu foarte convingătoare a Diavolilor Roșii. Dacă menține ritmul, echipa din Berna poate produce surprize cu Valencia sau chiar cu Juventus, în următoarea etapă.


Pogba a fost omul meciului, fiind lăudat în presă sau chiar și de către Mourinho, care remarcă felul în care s-a impus pe teren și a tras echipa după el, din postura de căpitan. Această prestație îi aduce și un loc în echipa etapei inaugurale a acestui sezon de fotbal european.

Alte plusuri pentru United reprezintă prestația tânărului Dalot, care face un meci rezonabil, De Gea care din nou arată de ce e considerat cel mai bun portar din lume și Luke Shaw, care pare să-și câștige încet, încet, locul de titular incontestabil în banda stângă a apărării.

Printre cei care mai au lucruri de demonstrat se numără Fred, care încă nu pare angrenat în jocul echipei, Rashford care nu reușește să lege evoluții bune constante și Martial, care deși a înscris, a avut nevoie de multe șuturi și atingeri de balon până la această reușită și, per total, a părut puțin frustrat și cu etică de muncă îndoielnică.

Una peste alta, echipele mari din Grupa H au câștigat convingător, urmând ca în etapa a treia să se întâlnească și să avem o demonstrație de forțe pe Old Trafford, pe data de 23 octombrie, care să arate dacă sunt în măsură să se considere candidate la un loc în finală.