Dacă e foarte greu pentru un puști să ajungă un fotbalist profesionist, un fotbalist mare, de nivel înalt, mai mult greu este pentru o fetiță să ajungă o fotbalistă profesionistă, în contextul în care fotbalul feminin este afectat de multe probleme. Prejudecățile, sexismul și lipsa investițiilor sunt doar trei dintre ele, dar mai sunt și altele de ordin politic. Fotbalul este interzis femeilor din multe țări! Cu toate aceste dificultății sunt niște jucătoare capabile să intre în marea carte de istorie a fotbalului. Cel mai cunoscut caz e a lui Marta Vieira da Silva. Marta, numărul 10 al echipei naționale a Braziliei, de șase ori cea mai bună fotbalistă în lume. FIFA a premiat-o chiar pe 24 septembrie, și speră să câștige și Balonul de Aur.

S-a născut la Dois Riachos, un oraș micut al statului Alagoas, nord-estul Braziliei, în 19 februarie 1986. A avut o copilarie cu multă sărăcie și dificultății, așa cum se întamplă cu multi oameni în Brazilia. Pasiunea sa pentru fotbal era însă uriașă și era mereu singura fată în echipe pline de băieți.

În 2000, cu 14 de ani s-a mutat la Rio de Janeiro, unde a avut șansa de a juca la un club mare: Vasco da Gama. Acolo a câștigat titlul de campioană braziliană U-19, în 2001.
Doi ani mai târziu, Marta câștiga premiul FIFA de cea mai bună fotbalistă în lume, lucru care s-a repetat în 2007, 2008, 2009, 2010 și 2018. Brazilianca s-a transferat încă din 2004 la Umea, o echipă puternică din Suedia. Acolo a câștigat Champions League în 2004 și patru titluri de campioană, o cupă și o supercupă.

În 2009, Marta a plecat într-o aventură departe din Europa. Drumul ei a trecut pe la Los Angeles Sol, Santos, Gold Pride, Santos și Western New York Flash. A câștigat titlul de campioană cu Gold Pride și Western New York Flash, dar cel mai important trofeu pentru o echipă de club a fost Cupa Libertadores cu Santos, în 2009, anul în care a câștigat și Cupa Braziliei. În 2011, echipa de băieți a câștigat cu Neymar același competiție.

Revenită în Suedia, Regina Fotbalului a cucerit trofee cu Tyreso și, după ce echipa s-a desființat, a mers la Rosengard, unde a jucat excelent, a câștigat mai multe trofee, dar nu cel de la Champions League, așa cum își dorea.

Din 2017, Marta joacă la Orlando Pride, echipă cu care a ajuns în semifinalele NWSL, prima ligă din SUA. Acolo sunt și alte brazilience: Camila, Mônica și Poliana.

Foto credit Orlando Sentinel

Echipa națională

În Brazilia, Marta e mai mult cunoscută datorită meciurilor jucate pentru echipa națională. Lider pentru toate colege de echipă, Regina a câștigat medalia de aur în Jocurile Panamericane în 2003 și 2007, și cea de argint în Jocurile Olimpice în 2004 și 2008. Cupa Mondiala și aurul olimpic lipsesc din palmaresul Martei.

În 27 septembrie 2007, Marta a marcat cel mai frumos gol la acea ediție de Mondial. Împotriva naționalei din SUA, una dintre cele mai bune în lume, Brazilia a câștigat cu 4-0. Ultimul gol, în minutul 79, a fost de poveste. Comentatorul Luciano do Valle, cel mai cunoscut din Brazilia, a spus la TV Bandeirantes:

„Mirare… Acum, acum, acum, acum, goooooooooooooooooolll! De geniu! De geniu! Nu sunt cuvinte pentru a descrie golul marcat de Marta! Nu sunt cuvinte! Marta! Un fenomen mondial! Un fenomen mondial! Știe totul, totul, totul, și încă puțin în plus!”

Încă din 2007, Marta a devenit singura femeie la Walk of Fame al stadionului Maracana.
8 ani mai târziu, Marta a devenit golgheterul tuturor echipelor naționale ale Braziliei, cu mai multe goluri marcate decât Pelé. Azi, Marta are mai mult de 100 de goluri.

Cu o carieră extrem de frumoasă, palmaresul plin și recorduri greu de bătut, Marta este, fără îndoială, Regina Fotbalului. Însă, chiar dacă a câștigat aproape fiecare trofeu important, brazilianca își continuă lupta pentru ca fotbalul feminin să fie apreciat de cât mai mulți fani și pentru ca talentul jucătoarelor să fie recunoscut. Marta este cel mai elocvent exemplu că în fotbal nu pot fi prejudecăți: există fete cel puțin la nivelul băieților!