Atunci când vorbim despre cel mai rapid om de pe planetă, involuntar mintea noastră zboară cu gândul la Usain Bolt. Atletul Jamaican, o personalitate cu totul deosebită, pe care o vom descoperi în rândurile ce urmează, a reușit să redefinească limitele fizice ale omului și să scrie istorie. Adidașii au fost penița lui, iar pista de alergare foile pe care și-a zugrăvit realizările.

Pe 16 august 2008, the whole world was struck by a bolt of light. La Jocurile Olimpice găzduite de Beijing, Bolt a devenit primul om după americanul Carl Lewis (1984) care a izbutit să câștige, în cadrul unui singur eveniment, probele la 100 m, 200 m și 4 x 100 m ștafetă. Și nu doar că a câștigat toate acele probe, dar a făcut-o cum nu se putea mai clar: stabilind recorduri mondiale pentru toate 3 (9, 69 sec, 19, 3 sec,  37, 1 sec). Din păcate pentru el, unul dintre colegii săi la proba de ștafetă a picat testul antidoping, iar Bolt a pierdut medalia.

Sursă foto: www.bbc.co.uk

Chiar și așa, Usain Bolt a scris istorie.

După formidabilele performanțe pe pământ chinezesc, Usain Bolt a mers la campionatele mondiale desfășurate în Berlin (2009), unde și-a bătut propriile recorduri la 100 m (9. 58 sec)  și 200 m (19, 19 sec).

Asemenea performanțe l-au propulsat pe culmile succesului, iar jamaicanul a devenit un reper în atletism. La campionatele mondiale din 2011 a fost mare favorit, dar un start fals l-a descalificat în finala la 100 m. Avea să se revanșeze în probele de 200 m și 4 x 100 m ștafetă, pe care le-a câștigat.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra (2012), Usain Bolt și-a apărat ambele titluri, la 100 m, respectiv 200 m, devenind prima persoană care reușește o asemenea performanță la două ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice. Campionatele mondiale din 2013 i-au îmbogățit palmaresul cu încă 3 medalii de aur la 100 m, 200 m și 4 x 100 m ștafetă.

Sursă foto: www.bbc.co.uk

Rutina părea că s-a instalat în probele de sprint. În 2015, Bolt își adjudecă (din nou!) aurul în cele 3 probe (100 m, 200 m și 4 x 100 m ștafetă), iar în 2016 (Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro) repetă performanțele din 2012.

S-a retras din atletism în 2017, după campionatele mondiale unde a obținut un bronz în proba de 100 m.

 

Sursă foto: www.iaaf.org

Auriul pare să fie culoarea pe care destinul a ales-o să imortalizeze figura lui Usain Bolt în fresca istoriei. Performanțe greu imaginabile înainte au fost transformate în realitate de atletul jamaican, iar noi standarde au fost stabilite pentru lumea atletismului.

Așa cum se întâmplă în toate domeniile, succesul și gloria atrag atenția , iar oamenii încearcă să le găsească cauza pentru a le reproduce efectul. Ceea ce a reușit Bolt a fost de neimaginat. Oamenii au început să îi analizeze tehnica, metodele de antrenament, alimentația și chiar stilul de viață. Dar oare câți au fost preocupați să afle cine a fost cu adevărat Usain Bolt? Câți au fost interesați de Usain Bolt omul și nu atletul. Nu putem oferi un răspuns, dar ne putem întreba noi.

Pentru a afla răspunsul trebuie să mergem acolo unde a început totul: Jamaica.

Sursă foto: www.dreamstime.com

Faptul că Usain Bolt, cel mai rapid om de pe planetă, s-a născut în Jamaica nu este pentru mulți o coincidență. Foarte multe persoane, printre care și oameni de știință, corelează baza genetică specifică Jamaicăi cu performanțele sportive. Poate că într-adevăr așa stau lucrurile dacă ne gândim că Shelly – Ann Fraser Pryce, cea mai rapidă femeie de pe planetă, s-a născut tot în Jamaica. De asemenea, această țară are decenii de când produce atleți de mare valoare.

Campionatele naționale între licee atrag mii și zeci de mii de oameni pe stadioane. Mii și zeci de mii de oameni care vin să vadă copii care aleargă.

Totodată, atletismul este un refugiu. Din cauza sărăciei, criminalității și condițiilor grele care transformă mersul la școală într-un adevărat test de voință, numeroși părinți și copii văd în această disciplină o alternativă. Un altfel de drum, pentru un altfel de viață.

Acest scenariu este însă valabil pentru zona urbană a Jamaicăi. Pentru a ne putea continua demersul, suntem nevoiți să mergem către periferie, în zona rurală. În Sherwood Content, mai exact, locul unde s-a născut Usain Bolt.

Sursă foto: http://www.rediff.com

Așa cum lesne putem deduce din imagine, Sherwood Content este o zonă eminamente agricolă, fără industrii și fabrici. O parte a lumii unde parcă timpul a înghețat și unde oamenii duc o viață mult mai simplă, patriarhală.

Pe aceste meleaguri și-a savurat copilăria micuțul Usain, un puști jovial, glumeț, pus mereu pe șotii și foarte, foarte energic. De fapt, era atât de energic încât tatăl său la dus la doctor, crezând că este ceva în neregulă cu fiul său. Verdictul doctorului a fost că Usain era hiperactiv și că avea nevoie de activități care să îi consume surplusul de energie.

Chiar și acum, când Bolt are întreaga lume la picioare, și este întrebat de copilărie, amintirile sale favorite sunt legate de lungile plimbări prin pădurile locale, de băile făcute în lacul din apropierea casei și de mersul, desculț, prin ploaie. Poate că acum locuiește în tehnologizata și moderna capitală, Kingston, dar Bolt se reîntoarce cu fiecare ocazie la vechea lui casă pentru a se putea bucura de o liniște autentică și pentru a se decupla de vacarmul lumii contemporane.

Am spus că se reîntoarce la vechea lui casă. Acest lucru este posibil, deoarece părinții săi încă locuiesc în acea casă. Banii le-ar fi putut cumpăra aproape orice loc de pe Pământ, dar nu le-ar fi umplut niciodată golul din suflet dacă ar fi părăsit locul pe care îl numesc acasă.

În ciuda succesului și faimei fiului lor, domnul și doamna Bolt au rămas aceeași oameni simpli, modești și fideli traiului simplu de viață. Unii ar putea spune că sunt încuiați și că se împotrivesc progresului. Nu știm, așa o fi. Dar ceea ce știm este că asemenea persoane sunt tot mai rare și că lipsa lor de interes pentru posesiunile materiale și dragostea pentru natură și tot ce e simplu, stârnește, cel puțin autorului acestui text, un sentiment de admirație.

Să fie oare o coincidență că fiul unor astfel de persoane a izbutit să rămână în vârful disciplinei sale an după an și că nu a uitat de unde a plecat?

Pentru că Usain Bolt sigur nu a uitat. Nu doar că revine în zona unde a copilărit, dar se și implică activ prin donații și strângeri de fonduri în vederea dezvoltării comunității sale.

Sursă foto: www.nytimes.com

Iar copiii din Sherwood Content, care visează să ajungă precum idolul lor, sigur apreciază.

Lucrurile ar fi putut lua o turnură cu totul diferită dacă Usain nu ar fi fost îndrumat (poate chiar puțin constrâns) de familie să urmeze calea atletismului. Ceea ce puțină lume știe este că, în copilărie, Usain Bolt era înnebunit după jocul de cricket și că visa să facă istorie în acest sport.

Tatăl său, fost sprinter (unul redutabil în perioada junioratului), a simțit însă că fiul său poate realiza lucruri mărețe, însă nu în cricket, ci în atletism. O intuiție care a sfidat obișnuitul atunci, deoarece Bolt era un puști mai înalt decât majoritatea colegilor săi, iar asta se spunea că va fi un dezavantaj.

Asta nu a contat pentru familia Bolt, care și-a susținut din primul moment copilul. În 2003 l-au sprijinit să se mute în capitala Kingston (3 ore de mers cu mașina) pentru a începe un program de pregătire intens, care avea să dureze 5 ani. 5 ani din 2003, 2008. O nouă coincidență?

Usain a știut din totdeauna că este înzestrat cu un talent ieșit din comun, iar asta l-a ajutat să aibă mai mereu încredere în el și să fie relaxat. Într-o discuție, tatăl lui Usain i-a spus acestuia că o sa fie un bun alergător la 200 m, dar unul slab la 100 m, din cauza constituției fizice. Răspunsul micului Bolt a fost: ”Tată, eu alerg, nu tu.”

Această încredere a rămas până în prezent, ba chiar poate s-a întărit. Întrebat dacă se gândește la adversarii săi vreodată, dacă îl preocupă aceștia, Usain Bolt a răspuns: ”De ce să te intereseze ceilalți când ești cel mai rapid om de pe planetă? De tine depinde totul.”

Chiar dacă Bolt a ajuns cunoscut lumii după Beijing, el era un fenomen încă din vremea junioratului.  În 2002 a luat bronzul la campionatul național pentru adolescenți, iar în 2003 l-a câștigat. Am expus mai sus cât de importante erau aceste competiții pentru oamenii, și mai ales tinerii din Jamaica și cât de greu era să le câștigi.

Sursă foto: www.couriermail.com.au

În ciuda medaliilor care au continuat să vină, Usain Bolt a rămas fidel aceleiași mentalități: tot timpul încearcă să se relaxeze, să savureze momentul și să se distreze. Totul, fie că e vorba de cariera sau de viața lui personală, a fost făcut sub auspiciile acestor 3 deziderate. Banii, succesul și faima nu au reușit să îi schimbe și personalitatea.

Chiar dacă a alergat în luminile reflectoarelor și sub privirile lumii, inima lui Usain a continuat să alerge, desculță, pe străzile prăfuite din Sherwood Content. Recordurile și premiile n-au fost urmărite cu orice preț niciodată. El și-a dorit să se simtă mereu bine.

În continuare preferă să stea mai mult în casă, să se joace jocuri video și să petreacă timp cu familia și prietenii apropiați. A refuzat să se lase orbit de reflectoarele popularității și a rămas cu privirea ațintită spre valorile sănătoase pe care i le-au insuflat părinții săi, care poate au fost mai importanți decât toți antrenorii lui Bolt pentru că ei l-au antrenat pentru cea mai grea probă din viața unei persoane: viața.

Sursă foto: heavy.com

Pentru a cunoaște și înțelege cum a reușit un atlet plecat dintr-un satul jamaican să uimească sportulul vă invit să participați la un concurs. Organizat împreună cu Preda Publishing, acesta poate fi câștigat de oricine care dă like paginii de facebook ionalexandru.ro, dă share pe facebook acestei postări și răspunde în zona de comentarii al postării de pe facebook la întrebarea “În ce oraș a stabilit Usain Bolt recordul mondial la 100 de metri, 9.58?”

Concursul ține până vineri la ora 23.59, iar câștigătoriul cărții „Usain Bolt. 9.58” va fi desemnat cu ajutorul random.org și va fi anunțat sâmbătă.