Cel mai mare meci din istoria fotbalului american (de sud, central, de nord, totul) se joacă sâmbată, 24 noiembrie, și este o finala celei importante competiții a continentului. River Plate și Boca Juniors se vor întălni pe stadionul Monumental, după un 2-2 plin de emoții în La Bombonera. Meciul se va juca doar cu fanii al Riverului, așa cum a fost în meciul tur, doar cu Xeneizii de la Boca, din cauza normelor de securitate.

Totul primește și un condiment special, pentru că începând din 2019, într-una din cele mai mari prostii din partea lui Conmebol, finala va fi jucată într-un singur meci, ca la Champions League. Doar că America de Sud e mult mai mare, n-are sisteme ieftine de transport și cea mai mare parte a poporului e sărac. Deci acest Boca-River pune capăt aceastei ere a fotbalului sud-american în stil mare.

Chiar în Brazilia, o țară hrănită de ură și de o rivalitate exagerată despre frații latini, se recunoaște că derby-ul Boca-River e cel mai mare din lume. Se știe că dacă finala ar fi fost Vasco-Flamengo, Grêmio-Internacional, Flamengo-Fluminense, Corinthians-Palmeiras, Corinthians-São Paulo, Bahia-Vitória, Cruzeiro-Atlético, Botafogo-Flamengo, lumea n-ar fi atât de interesată. Acest articol despre finala Cupei Libertadores probabil n-ar fi fost scris. Boca-River are un apel mondial pentru că este cel mai mare derby în lume sau unul dintre cei mai mari. Uitați-vă la niște video-uri pe YouTube. Poate singurele galerii comparabile în Europa sunt ale Stelei Roșii sau Partizanului.


Doar că să avem o idee, Boca și-a făcut antrenamentele deschise pentru fani joi și au fost pe La Bombonera 50 de mii de fani, alți 30 de mii au fost lăsați afară. Stadioanele tremură, pe cuvânt, de fiecare dată când Boca și River sunt pe teren. Finala Cupei Libertadores, disputată în două zile de miercuri de obicei, a fost schimbată pentru două zile de sâmbăta. Chiar dacă sunt tot sud-american, nu e posibil aici să-mi fac o părere exactă despre cât de mare este acest derby. Doar fiind în Argentina ar fi posibil să simt chiar totul.


Boca

Se spune că pe hârtie Boca este o echipă un pic mai slabă decât River, dar nu contează când e vorbă despre un asemenea derby. Echipa antrenorului Guillermo Schelotto s-a calificat pe locul 2 în grupă, în spatele lui Palmeiras. A eliminat pe Libertad în optimile, Cruzeiro în sferturi și Palmeiras în semifinale.

Semifinalele au fost superbe! Palmeiras, care va fi campioana Braziliei pe 25 noiembrie, a jucat slab și Boca a făcut doi meciuri excelente, cu un fotbalist special: Darío Benedetto, care a rătat Cupa Mondială din cauza unei accidentări. A marcat o dublă în tur și încă un gol în retur. În turul finalei, a marcat încă o dată, cel de al doilea gol al echipei.

Nu se știe se primul 11 va fi folosit. Sunt că și confirmați fundașii centrali Izquierdoz și Magallán, fundașul stângă Lucas Olaza și cei trei mijlocași: Pérez, Nández și Barrios. Carlos Tévez, fotbalist simbol al lui Boca, chiar a făcut un gratar exclusiv cu coechipierii ca să fie o motivație în plus.


River

Los Millonarios s-au calificat pe primul loc în Grupa D, cu Flamengo, Independiente Santa Fe și Emelec. Au fost eliminate pe rând Racing, Independiente și Grêmio, campioana en-titre. Cele trei echipe au în total 11 Cupe Libertadores.

Cu Grêmio, după ce a pierdut cu 0-1 pe Monumental, a câștigat cu 2-1 pe Arena do Grêmio cu un gol de penalty marcat de Gonzalo Martinez în minutul 94, după o greșeală uriașa fundașului Bressan. În meciul tur a finalei, River a reușit egalarea de două ori, cu Lucas Pratto și un autogol al fundașului Izquierdoz.

Se știe că vârful Scocco nu va fi titular, din cauza unei accidentari musculare, care îl ţine departe de gayon de aproape o lună. Pratto este titular în locul lui. Îndoiala antrenorului Marcelo Gallardo este tactică: dacă folosește cinci fundași sau cinci mijlocași.

Meciul
Cel mai mare meci din istoria derby-ului River Plate-Boca Juniors se joacă sâmbată, la ora 21 (ora României) pe stadionul Monumental, în Buenos Aires. Pentru acest meci nu există regula golurilor marcate de oaspeți.