Orice copil visează cucerească cerul, să zboare și să atingă norii. Cei mai mulți dintre noi ne luăm cu alte prostii și uităm că visele pot fi îndeplinite. Nu și Tudor, care a făcut din zbor o artă! Cel mai buni clasat dintre români la zborul cu parapanta este un visător și asta îl ajută să-ți depășească limitele. Viața de pe Pământ este la un birou, unde lucrează la o firmă de asigurări. Odată ajuns în cer este Tudor, copilul pentru care limitele nu există. Tot ce își dorește Tudor este să zboare și de aceea are nevoie de o echipă puternică în spatele lui. Ramona Farcău l-a convins să se alăture RFH Sports & Management. Modest și foarte pasionat, Tudor mi-a vorbit despre aventura vieții și cum poate fi cuantificată senzația din aer.

Pe cine sfătuiești să zboare cu parapanta? Pe cine nu?

Toată lumea ar trebui să zboare cu parapanta, măcar o dată în viață. Oamenii au nevoie să simtă că sunt vii! Emoțiile și sentimentele pe care le ai când zbori liber, nefiind închis într-o carlingă, rar le poți lua din altă parte.

Care e cel mai periculos lucru pe care l-ai făcut vreodată?

În liceu am escaladat un versant abrupt de 200 m, fără nici cel mai mic element de siguranță. De departe este cel mai periculos și inconstient lucru pe care l-am făcut până acum.

Sursa: facebook.com/TudorDorobantuOfficial

Unde visezi să zbori cu parapanta?

Brazilia este destinația din visurile mele, locul unde se fac recordurile de distanță – peste 500 km. Sper să ajung cât mai curand și să-mi bat “my personal best”, care în acest moment este de 235 km.

Dacă ai câștiga 1 milion de EURO la loto, ce ai face cu el?

Cu jumăte din sumă aș întreprinde acțiuni caritabile în zonele defavorizate din România. Din cealaltă jumătate mi-aș cumpăra un apartament, aș băga vreo 300.000 în banca, iar banii rămași i-aș folosi pentru echipament, antrenamente și participarea la cât mai multe concursuri internaționale.

Sportul de performanță implica multe sacrificii. Cum se deruleaza o zi normală a celui mai bun parapantist român?

Sunt cel mai bine cotat parapantist român după ranking-ul internațional, dar asta nu înseamnă că sunt cel mai bun. Am colegi care zboara mai bine ca mine, dar care, constranși de anumite lucruri, nu pot participa la competiții și din acest motiv nu ies în față, nefiind punctați cât merită.
Pentru mine o zi normală este una în care oricât de devreme m-aș trezi, mănânc. Apoi îmi fac o mică încâlzire prin stretching. După, verific prognoza meteo… avantajul major pe care îl am este înțelegerea mare pe care o primesc de la serviciu. De cele mai multe ori când e bine de zbor pot pleca la antrenamente sau la concursuri. Mănânc fructe pe tot parcursul zilei, iar seara, oricât de obosit aș fi, încerc să nu mă culc fără să dau o tură de parc. Dacă nu reușesc, tracțiunile, genuflexiunile sau flotările sunt nelipsite.

Câte fete ai impresionat cu o călătorie deasupra munților?

Atât fetele, cât și baieții au fost 100% vrajiți de frumusețea locurilor știute sau necunoscute văzute de sus. O dată ce au zburat, toți vor să repete experiența.

Ce i-ai spune unui copil care visează să zboare?

De mic am visat să zbor. Apoi am văzut prima oară o parapantă, la TV, la 14 ani. Și a mai durat încă 7 ani până când visul mi-a devenit realitate. Acum totul este accesibil legat de zbor.
Unui copil i-aș spune că orice își doreste în viață, poate să obțină, atât timp cât urmează o traiectorie, se daruiește scopului său și nu se dezumflă de fiecare dată când întâlnește câte un obstacol.

Sursa:facebook.com/Fisheyero

Te-ai temut vreodată pentru viața ta, în timpul unui zbor?

Chiar în acest an am experimentat cea mai mare senzație de frică de când zbor, în timpul Campionatului European, din Portugalia. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile  nu am putut lua înalțime suficientă în unelele zile, înainte de start. A trebuit să zburăm 150 de competitori într-un perimetru foarte mic: aripi – sus, jos, stânga, dreapta. Nu a fost loc de greșeală. Dacă s-ar fi întâmplat ca unul să facă o prostie, atunci “bowling” ar fi fost scris pe noi. Nu vreau să mai trec prin asta, vreodată!

Unde te simți mai confortabil? Pe pământ sau în aer?

Pentru mine sunt două lumi diferite și mă bucur de amândouă. Pe pământ, trăiesc fiziologic: dorm, mănânc, mă duc la serviciu, fac sport, ies la dans. În aer însă, primesc libertate – sunt mai aproape de Dumnezeu. Când zbor peste munți, păduri, sate, dealuri și campii, cu ulii, berze și fluturi, primesc cele mai complexe sentimente pentru sufletul unui om.

Sursa: facebook.com/Fisheyero