Finala Cupei Libertadores a fost probabil cea mai mare rușine a fotbalului latinoamerican din toate timpurile. A fost eșecul unei societăți fără perspectivă și falimentară, Ceea ce se dorea să fie cea mai mare finală din istoria fotbalului a devenit dezastru. Brazilia are în spate ei acel 1-7 din 2014. Argentina are, din 2018, cel mai mare eșec al fotbalului său, și a societății sale.

Violența fanilor extremiști ai lui River Plate a fost doar începutul. Lipsa de securitate venită din partea autorităților din Argentina a semnat cerfiticatul de lumea a treia. Incompetența Conmenbol-lui a fost evidentă pentru toată lumea, nu numai în America de Sud. Au întârziat destul de mult decizia cu privire la amânarea meciului retur. Lucrurile s-au dezvoltat într-un mod teribil și dintr-o dată se vorbea despre finala inițial programată la Buenos Aires, pe Monumental, dar reprogramată la Doha sau la Miami. O batjocură uriașă fața de poporului sud-american. Superfinala a devenit finala „eternă”, în cel mai rău sens al cuvântului.

Cupa Libertadores e a noastra. Al poporului sud-american. Toatele cupe continentale la nivel cel mai înalt în fiecare continent se numesc Champions League. UEFA, Concacaf, CAF, AFC, OFC. Nu și la noi. Aici e vorba de Libertadores. Eliberatorii. Eroii care au făcut America de Sud liberă. Suntem mândri de istoria noastră. Și unde merge finala Cupei Libertadores? În Spania. Țara că a colonizat cea mai mare parte al Americii. Evident că în 2018 nu mai e o tensiune în acest sens, nici Brazilia cu Portugalia, nici ceilalți cu foști colonizatori, spanioli, englezi sau olandezi. Dar finala în Madrid este ceva simbolic, lovitura finală a acestei rușini. Din Libertadores, mergem la Colonizadores. Cupa coloniștilor.

Dar fotbalul, în ultima instanță, se joacă pe teren, unde sunt emoții, chiar dacă în afara terenului se alege praful de tot.

Sursa: facebook.com/riverplateoficial

Boca atacă
În prima repriză, Fotbal tipic sudamerican, de Cupa Libertadores pe pamânt spaniol. Meci fierbinte, fără tehnica din cele mai mari ligi europene, fotbal bun. Războinic, determinat, în stilul nostru.

Boca a jucat prima repriză chiar un pic mai bine, a avut ofensivă mai periculoasă. În minutul 29, după o lovitură libera lui Benedetto, mingea a atins pe zidul și a rămas cu Pablo Perez. Optarul a șutat bine, dar balonul a fost deviat în Casco și a urcat. Nández, singur, a încercat cu capul, dar nu a ajuns la minge. A fost cea mai bună fază, după ce s-a întămplat în minutul 44.

Darío Benedetto
Una dintre vedetele din acest sezon ale Copei Libertadores este Darío Benedetto. În noiembrie 2017, a suferit o accidentare groaznică. O ruptura ligamentelor al genunchiului drept. După aceea, o accidentare la tendon, și o altă musculară. A rămas 8 luni pe bară și a revenit pe teren pe 30 august, în optimile Cupei Libertadores.

A devenit repede o piesă importantă pentru Boca. În semifinala cu Palmeiras, pe La Bombonera, într-un meci foarte greu, Benedetto a marcat o dublă după minutul 83. În retur, a risipit oricare șansa a lui Palmeiras când a marcat în minutul 69 și scorul a devenit 2-2 pe Allianz Parque.

În meciul tur cu River, pe La Bombonera, când încă se vorbea despre cea mai mare finala din lume (ceva care nu mai a putut să fie după tot ce s-a întâmplat din 24 noiembrie încoace), atacantul a marcat încă o data.

Și o poveste incredibilă: în 2002, mama lui a murit în galerie în timp în care se uita la un meci al fiului său, după o stop cardio-respiratorie. Benedetto avea 12 ani, și juca la juniorii lui Independiente. Băiatul s-a lăsat de fotbal, a lucrat cu tatăl său ca zidar și a revenit la 16 ani, la Arsenal de Sarandí.

Deci se poate imagina ce inseamnă când, în minutul 44, după un contra-atac în viteză, Nández a dat o pasă incredibilă pentru Benedetto, și vârful l-a fentat  minunat pe Maidana și a șutat cu sânge rece. Gol.

Sursa: Independent.co.uk

Benedetto a fost schimbat în minutul 62, Ábila intrând în locul lui. A egalat Raúl Vicente, fiind al doilea fotbalist să înscrie în fiecare meci din semifinala și finala, tur și retur, în istoria Cupei Libertadores.

River contra-atacă
Repriza a doua a început cu o echipă River Plate total diferită. În minutul 47, Nacho Fernández a făcut unu-doi cu Lucas Pratto și a șutat puternic cu piciorul stâng, dar mingea a mers afară, în stânga portarului Andrada.

În minutul 55, Pratto a scăpat singur cu Andrada, a dat din prima și Andrada l-a atins. O fază dubioasă și grea, în care arbitrul uruguayan Andrés Cunha a dat fault în atac.

Momentul mai bun al lui River a dat rezultate mari în minutul 67. Fernández a schimbat câteva pase minunate cu Palacios și a livrat mingea fantastic pentru Lucas Pratto. Vârful a finalizat faza cu un șut puternic și gol. Fotbal pur.

Din acest moment, Boca a căutat golul doi mai mult, iar River a încercat contra-atacul. Oboseala a fost mai mare. Finala eternă nu se putea incheia în 90 de minute. Era nevoie de prelungiri.

Fotbal epuizat
În minutul 92, deja în prelungire, mijlocașul Wilmar Barrios a primit cel de al doilea cartonaș galben și a fost eliminat. Viața lui River a devenit mai mult ușoară și echipa „gazdă” a început să pună presiune. Însă, n-au fost șanse clare de gol în primele 15 minute a prelungirilor. În minutul 101, Álvarez a șutat a amenintat puțin cu un șut puternic.

Emoții
Mijlocașul columbian Juan Fernando Quintero încercase de două ori șuturi puternice din afara careului în prima repriza prelungirilor. Însa, a reușit ceva doar în minutul 108, în repriza a doua. Optarul a primit mingea și a lovit-o perfect, fără nicio șansă pentru Andrada. River Plate a reușit 2-1.

Boca, cu un jucator în minus, a mers cu toată echipa în atac, portarul Andrada inclus. Tévez a intrat pe teren. Fernando Gago s-a accidentat singur și Boca a rămas în 9. Echipa Xeneize a luptat foarte mult, dar n-a reușit golul, și nici River n-avea putere să producă ceva mai mult.

S-a terminat totul
În minutul 120, Jara a rămas cu mingea în careu, a șutat, deviat, și a atins bara. Meciul era deja o nebunie. După lovitura de colt, Boca n-a reușit să finalizeze. River a recuperat mingea prin Quintero, care a dat o pasa decisiva pentru decarul Gonzalo Martinez. Nu mai era nimic, nici un adversar în față. Era Martinez, mingea și golul. 3-1, și s-a terminat. River Plate, de a patra oară campioana Cupei Libertadores.

Sursa: Depor.com/ AFP