Porecla(sau nickname) vine dintr-o experiență personală, provenită de pe urma unei întâmplări amuzante, dramatice sau impresionante din viața cuiva. Exact cum primeam diferite porecle când eram copii, așa primesc și cei mai mari sportivi. Însă ei vor fi asociați în întreaga lor viață cu aceste porecle și așa vor rămâne cunoscuți în istorie.

NBA-ul nu duce lipsă de astfel de porecle, și, pe lângă cele mai cunoscute, care au creat și branduri, există unele mai puțin obișnuite, dar cu povești frumoase în spatele lor.

„Odată ce primești o poreclă în ligă, ăsta este momentul de maxim respect”. Așa spunea Paul Pierce, omul cunoscut și astăzi drept „The Truth”.

Michael Jordan- „Air Jordan”

Sursa: cdn.nba.net

Jordan a avut de-a lungul carierei numeroase porecle, fiindcă mereu a fost un jucător special. Însă cea care va rămâne mereu va fi „Air Jordan”. Și nu doar în baschet. Jordan este astăzi unul dintre cele mai mari branduri de articole sportive din lume. O parte din Nike, brandul i-a adus lui Michael notorietatea și în afara terenului de joc. Logoul acela simbolic cu Jordan care merge către un dunk cu picioarele depărtate este unul dintre cele mai populare logo-uri din lume în acest moment și-l caracterizează perfect pe Michael.

Earvin Johnson- „Magic”

Rar se întâmplă ca un jucător să fie mai cunoscut după o poreclă decât după numele său real. Și nici nu e de mirare. Earvin „Magic” Johnson, sau Magic Johnson, este o legendă a baschetului nord american. Ceea ce făcea Magic pe teren, cu pasele incredibil de complicate, cu dunk-urile, cu abilitățile defensive, Earvin a câștigat rapid porecla de Magic, iar astăzi toți fanii NBA-ului îl cunosc doar după această poreclă.

Sursa: informateca.ro

Dominique Wilkins- „Human Highlight Reel”

Legenda celor de la Atlanta Hawks a primit acest titlu pentru că mereu făcea spectacol. Wilkins era genul de jucător care putea să facă ceva special din orice posesie. Fie un dunk incredibil, fie o pasă imposibilă sau un coș care să le aducă victoria. În special dunk-urile. Este considerat și astăzi în top 3 cei mai buni dunkeri din istorie.

Sursa: sportsbyline.com

Kobe Bryant- „Black Mamba”

În 2007, liderul celor de la LA Lakers și-a atribuit o poreclă memorabilă. De obicei, când un jucător își pune o poreclă, trebuie să fie bună doar pentru a fi luată în considerare. Însă la Kobe, nu a fost așa. Porecla a prins imediat doar prin simplul fapt că avea dreptate în totalitate. Kobe s-a asemănat cu un șarpe extrem de veninos și de rapid, exact cum era jocul lui Kobe în anii săi de glorie. Kobe a spus că își dorește ca jocul său să fie ca al unei cobre, care „lovește cu o acuratețe de 99% la viteză maximă”. O mamba neagră se mișcă cu cel puțin 11 km/h. Este cel mai rapid șarpe din Africa și în top 5 cei mai rapizi din lume.

Sursa: US PRESSWIRE ORG XMIT: USPW-95306

Allen Iverson- „The Answer”

În anii 90, Philadelphia 76ers era departe de o echipă care să pună probleme la titlu. Ba chiar aveau probleme în a se califica în play-off.  Însă, în 1996, Sixers au ales că zilele negre sunt terminate, și l-au ales pe prima poziție pe Allen Iverson. Puștiul de la Georgetown University era răspunsul tuturor problemelor pentru Sixers, de aici și porecla „The Answer”. Iverson avea să fie unul dintre cei mai buni jucători pe care i-a văzut NBA și unul dintre cei mai explozivi baschetbaliști din istorie.

Sursa: AP Photo/Miles Kennedy

Julius Erving- „Dr.J”

Ca și în cazul lui Magic, Erving este astăzi mai cunoscut ca Dr. J decât ca Julius Erving. Povestea poreclei este una frumoasă. Pe când era în liceu, Erving i-a spus unui prieten „Profesorul”, pentru modul cum juca și cum îi certa pe alții pentru că nu își făceau treaba. În schimb, prietenul său i-a spus Dr. J, pentru că stilul de joc era asemănător cu modul de operare al unui chirurg: foarte precis, atent și foarte bun în defensivă. De atunci, Erving este cunoscut drept Dr. J, unul dintre cei care au dus dunk-ul la o formă de artă și care mereu a fost atent și precis în teren.

Sursa: cdn.nba.net

Karl Malone- „The Mailman”

Una dintre cele mai bune porecle, „Poștașul” Malone a fost mereu un jucător care putea să facă oricând diferența. În tandem cu legendarul John Stockton(ambii devenind Hall of Fame-ri), Malone și John au devenit „fața” pick-and-roll-ului. Karl este cunoscut drept unul dintre cei mai mari PF care au pășit în NBA, iar John Stockton deține recordul absolut de pase decisive. În orice caz, Malone este numit „The Mailman” pentru că mereu își duce treaba până la capăt.


Sursa: i.pinimg.com

Hakeem Olajuwon- „The Dream”

Pivotul de la Rockets este numit „The Dream” pentru că ce făcea pe teren era chiar un vis. Olajuwon a crescut jucând fotbal prima dată în țara sa natală, Nigeria, descoperind mai apoi baschetul. Porecla a căpătat-o pentru că antrenorul său de la colegiu a spus la un moment dat că Hakeem înscrie atât de ușor și de elegant prin dunk de parcă ar fi „ca într-un vis”. Hakeem a reușit să câștige 2 titluri de campioană NBA cu Rockets, în 1994 și 1995, dar și un MVP al NBA, tot în 1994.


Sursa: nbcprobasketballtalk.files.wordpress.com

Kevin Garnett- „The Big Ticket”

Garnett a venit în NBA direct din liceu, iar la vârsta de 19 ani deja era titular în echipa de star de la Minnesota Timberwolves. A primit porecla „The Big Ticket” pentru că mereu impresiona cu abilitățile sale sub panou, dar și pentru că fanii lui Wolves veneau mai des la arenă să-l vadă pe Kevin. Porecla sa ar avea de a face și cu faptul că după doar doi ani în NBA, patronul echipei i-a dat un contract de 126 de milioane de dolari, o sumă uriașă în 1997.

Kawhi Leonard- „The Claw”

Leonard, deși nu a jucat foarte mult în sezonul precedent, rămâne unul dintre cei mai buni jucători defensivi din Ligă. Campion în NBA cu San Antonio Spurs în 2014, și chiar ales MVP-ul Finalei, Kawhi a primit porecla de „The Claw”, tradus ”Gheara”, din cauza mâinilor sale gigantice, care-l ajută să fie unul dintre cei mai buni jucători defensivi. Kawhi a fost ales de două ori Defensive Player of The Year(2015,2016), de trei ori în echipa defensivă a anului(2015-2017), și a condus NBA la mingi furate în 2015.

Paul Pierce- „The Truth”

În cel de-al treilea sezon al lui Paul Pierce, s-a întors în orașul său natal din Los Angeles pentru a juca cu campionii de la LA Lakers. Lakers au câștigat jocul cu cinci puncte, însă omul meciului a fost Pierce, care a înregistrat 42 de puncte. După meci, Shaq a spus: „Paul Pierce is the motherf—— truth.” Pierce nu a avut prea multă publicitate națională până în acel punct, iar cuvintele lui Shaq au prins rapid la public și de atunci vedeta lui Celtics a rămas cunoscut așa.

David Robinson- „The Admiral”

Lumea este obișnuită să-l asocieze pe Tim Duncan drept cel mai mare jucător din istoria lui San Antonio Spurs, însă uită că la Spurs, înainte de Duncan a fost David Robinson. Admiralul, așa cum este poreclit, a jucat baschet la Academia Navală și este singurul jucător din istoria NBA care a venit din armată. De aici provine și porecla sa, chiar dacă Robinsons a terminat armata cu gradul de locotenent. Un pivot incredibil de puternic, Robinson a fost campion cu Spurs de 2 ori(1999, 2003) și ales MVP-ul Ligii în 1995. Ca un adevărat pușcaș marin, Robinson a jucat și pentru naționala Statelor Unite ale Americii la Jocurile Olimpice de la Barcelona, din 1992, făcând parte din acel celebru „Dream Team”.

 

Gary Payton- „The Glove”

Payton este unul dintre cei mai mari jucători defensivi din istoria NBA. De 9 ori în NBA All Defensive First Team și o dată NBA Defensive Player of the Year, Payton este recunoscut pentru felul cum ghicea mișcările adversarilor și cum le lua mingea fără să-și dea seama. Gary Payton și-a primit porecla în timp ce l-a oprit pe Kevin Johnson în Finala de la Conferința de Vest din 1993. După o noapte proastă pentru KJ, vărul lui Payton a sunat și a spus că „l-ai ținut pe Johnson ca pe o minge de baseball în mănușă”, iar numele a rămas.

Pete Maravich- „Pistol”

Pete „Pistol” Maravich a fost un jucător în stilul lui John Stockton. Pete și-a primit titlul de „Pistolar” pentru pasele și aruncările la coș extrem de joase și foarte rapide, care făcea o fază importantă din absolut nimic. Pete este considerat cel mai mare jucător din istoria baschetului de colegiu, însă a devenit rapid o legendă și în NBA. În doar 11 sezoane, Pete are 24 de puncte pe meci și 5.4 pase decisive.


Sursa: www.slashfilm.com

Ray Allen- „Jesus Shuttlesworth”

La doar doi ani după ce a intrat în NBA, Ray Allen era deja considerat un star. Iar regizorul Spike Lee a decis să-l facă o stea și în lumea filmelor. Allen a jucat, în 1998, alături de Denzel Washington, în filmul „He Got Game”. Atunci, l-a interpretat pe tânărul Jesus Shuttlesworth, care era un superstar în baschetul de liceu și trebui să se hotărască unde va juca baschet în colegiu. De atunci, porecla i-a devenit chiar numele personajului pe care l-a jucat.

Charles Barkley- „The Round Mound of Rebound”

Barkley nu a fost mereu tipul amuzant pe care-l vedem astăzi la televiziunile americane. Cunoscut și drept „Sir Charles”, Barkley a primit porecla frumoasă din punct de vedere poetic, „The Round Mound of Rebound” încă din colegiu, drept recompensă pentru abilitățile sale fizice, duritatea de care dădea dovadă în fiecare meci și statura dominantă. MVP, de 11 ori All Star, 11 selecții All NBA, Charles nu a câștigat niciodată un inel de campion, fiind învins într-o finală chiar de Jordan. Actual Hall of Famer, Barkley are un singur sezon în care a strâns mai puțin de 10 recuperări pe meci, acela fiind și sezonul său de începător în NBA.