De-a lungul anilor, interesul pentru baschet a crescut enorm în afara Statelor Unite ale Americii. Este chiar considerat că Dream Team-ul Americii, echipa condusă de Hall of Fame-ri care a câștigat medalia de aur la Olimpiada din 1992, a fost cea care a „deschis porțile” pentru jucătorii străini în NBA. Hank Biasatti, născut în Italia și crescut în Canada, este primul jucător internațional din istoria Ligii Nord Americane de Baschet, jucând pentru prima dată în 1946.

Astăzi, baschetul este unul dintre cele mai populare sporturi din lume, iar NBA este considerată cea mai puternică ligă de baschet din lume. Astfel că cei mai buni jucători din lume, indiferent de unde sunt ei, ajung să joace în State. La startul sezonului 2017-2018 de NBA, erau 108 jucători internaționali dintr-un record de 42 de state diferite.

Deși cel mai popular sport din Africa este fotbalul, prin Liga Națională de Baschet profesionist din American au ajuns mulți jucători foarte buni, printre care și Hall of Fame-ri, precum Hakeem Olajuwon și Dikembe Mutombo. Nigeria este statul care a produs cel mai mare număr de baschetbaliști africani din NBA(17). Astfel că vom prezenta cei mai buni jucători cu origini africane care activează astăzi în NBA.

Giannis Antetokounmpo- Milwaukee Bucks

Cunoscut drept „Greek Freak”, Giannis este extrema celor de la Milwaukee Bucks, echipă care l-a adus în NBA în anul 2013. Giannis s-a născut în Atena, Grecia, din părinți nigerieni care au imigrat cu trei ani înainte de a se naște superstarul de astăzi. Giannis a primit cetățenia greacă abia la 18 ani, el neavând documente ca fiind fie grec,  fie Nigerian.

Acesta și-a început cariera la clubul elen Filathlitikos, iar după un singur an ca baschetbalist profesionist, Giannis a intra în draftul NBA. Bucks l-au ales în 2013 cu opțiunea a 15-a, mizând pe potențialul pe care-l avea. În primul său sezon, Giannis nu a impresionat foarte mult, având doar 6.8 puncte, 4.4 recuperări, 1.9 pase decisive și 0.8 capace în 77 de meciuri, cifre suficiente pentru a câștiga un loc în echipa a doua a sezonului pentru debutanți. Următorii doi ani l-au prins într-o creștere vizibilă de formă la toate categoriile. În sezonul 2016-2017, primind și un salariu de 100 milioane de dolari pe patru ani, Giannis a explodat, devenind All Star, All Defensive Team, All NBA Team și Most Improved Player, cu 22.9 puncte și 8.7 recuperări pe meci. Următorul an, cifrele sale au devenit demne de a-l include în discuția pentru MVP-ul Ligii, cu 26.9 puncte pe meci și 10 recuperări. Anul acesta, Giannis este considerat MVP-ul începutului de sezon, iar dacă totul merge bine pentru grec, la finalul sezonului am putea vedea primul MVP strain din anul 2007 încoace.

Joel Embiid- Philadelphia 76ers

Născut în Camerun, Joel Embiid este astăzi pivotul care le face zile grele tuturor jucătorilor din NBA, atât pe teren, cât și în mediul virtual. Ce e mai interesant este faptul că Embiid a început să joace baschet foarte târziu, abia la 15 ani, fiind descoperit într-o tabără de vară de către conaționalul din NBA, Luc Mbah a Moute. La 16 ani acesta se mută în State pentru a-și continua cariera, iar în 2012 a mers la colegiul din Kansas City. După un singur an foarte bun la Kansas, unde a câștigat și Jucătorul Defensiv al Anului, Embiid s-a declarant eligibil pentru draft, iar Sixers l-au ales cu poziția a 3-a în 2014.

Începutul a fost unul incredibil de dificil. Joel a ratat primii doi ani din cariera de baschetbalist profesionist din cauza accidentărilor la genunchi, însă în primul său sezon ca rookie, deși jucase doar 31 de meciuri, acesta a strâns 20 de puncte pe meci și 7.8 recuperări. Abia sezonul următor l-a propulsat pe Embiid drept unul dintre cei mai buni pivoți din Ligă. Cu 22.9 puncte pe meci și 11 recuperări, Embiid a fost ales All Star, All Defensive Team și All NBA Second Team. Iar anul acesta este considerat drept un candidat pentru MVP-ul Ligii, cu 28 de puncte, 13 recuperări și 2 capace pe meci. Este de urmărit evoluția lui și a echipei o data cu venirea lui Jimmy Butler.

Serge Ibaka- Toronto Raptors

În vârstă de 29 de ani, Serge Ibaka este un pivot mic cu naționalitate spaniolă, dar care s-a născut în Congo. Părinții săi sunt amândoi congolezi, foști jucători profesioniști de baschet, ambii cu apariții la naționala de seniori pentru fiecare gen. Ibaka a plecat în Franța la 17 ani pentru a juca baschet profesionist, însă s-a mutat apoi în Spania, jucând până în 2009 acolo. Draftat direct de către Seattle SuperSonics(un an mai târziu Oklahoma City Thunder), Ibaka a început să fie folosit destul de des cu timpul, însă abia după 2 ani a devenit titular. Acesta a strâns 3 selecții în NBA All Defensive Team, între 2012 și 2014, dar a condus NBA-ul pentru doi ani și la capitolul capace(2012, 2013).

Ibaka a fost dat la schimb în 2016 pentru Victor Oladipo, Ersan Ilyasova și Domantas Sabonis, jucând doar un an la Orlando Magic. În 2017, acesta a ajuns la Toronto Raptors în schimbul lui Terrence Ross și un pick în prima rundă. În primul sezon la Raptors acesta a avut 14.3 puncte pe meci și 6.5 recuperări, iar în acest sezon, Serge are peste 16 puncte pe meci și 8 recuperări, cele mai bune cifre din cariera sa.

Victor Oladipo- Indiana Pacers

După ce Paul George a plecat de la Pacers, echipa a fost într-o continuă căutare de un nou star. Iar starul lor avea să fie chiar un jucător de care Orlando Magic și Oklahoma City Thunder au vrut să scape. Victor Oladipo este un fundaș născut în Maryland dintr-o mamă nigeriană și un tată din Sierra Leone.

În vârstă de 26 de ani, Oladipo a fost ales în draftul din 2013 de către Orlando Magic cu poziția a 2-a, iar primii ani la Magic au fost buni, însă nu așa cum se așteptau cei din Floria. Echipa nu prinsese niciodată play-offul cu Victor în lot, astfel că s-a decis o reconstrucție, acesta fiind dat la schimb pentru Serge Ibaka de la OKC.

În sezonul 2016-2017, alături de Russell Westbrook, MVP-ul acelui an, Oladipo nu a văzut vreo creștere în formă, fiind deja considerat de către experți drept un jucător de umplutură, bun, dar niciodată bun pentru poziția a doua din draft.

Următorul an l-a prins pe Oladipo la o altă echipă. Acesta a fost dat la schimb pentru Paul George, iar Indiana Pacers  își găsise noul star. Fundașul a reușit 23.1 puncte pe meci, 5.2 recuperări, 4 pase decisive și a condus liga în mingi furate pe meci, cu 2.4. De altfel, a fost ales în primul său All Star, All NBA Third Team, All NBA Defensive Team și a câștigat și Most Improved Player of The Year. În acest sezon, cifrele sale sunt asemănătoare, cu 21.4 puncte și 6.6 recuperări pe meci, plus cele 1.6 întoarceri, ceea ce ne fac să credem că va fi ales din nou All Star.

Andre Iguodala- Golden State Warriors

Fostul MVP Finals din 2015, Iguodala a avut o carieră foarte frumoasă în NBA. Născut în Illinois dintr-un tată nigerian, Iguodala a mers la Arizona College, de unde, în 2004, a fost ales de către Sixers cu opțiunea a 9-a în draft. Sezonul lui de rookie a fost unul modest, chiar dacă a fost titular în toate cele 82 de meciuri. Acesta a reușit doar 9 puncte pe meci și 5 recuperări. Sezoanele următoare au arătat că este un jucător foarte bun, reușind chiar să ajungă All Star în 2012. După 8 ani în Philly, Andre a ajuns la Denver Nuggets, unde a jucat bine, însă departe de forma arătată la Sixers. În 2013, Golden State Warriors îl luam pe Iguodala din free agency, iar perioada bună pentru el avea abia atunci să înceapă. Cu GSW, Andre a devenit triplu campion în NBA, ales MVP-ul Finalei și selectat în All NBA Defensive Team în 2014. Perormanțele sale din play-off ul NBA nu vor fi uitate prea curând de către fanii GSW, fiind unul dintre cei mai buni sixth man din NBA în acea perioadă.

Pascal Siakam- Toronto Raptors

Un nou jucător camerunez descoperit de Luc Mbah a Moute, Pascal Siakam este un pivot mic în vârstă de 24 de ani ce joacă pentru Toronto Raptors. Născut și crescut în Camerun, Siakam s-a mutat de mic în State pentru a-și continua pasiunea de a juca baschet. Acesta a mers la New Mexico State, unde după doi ani acolo, a fost selectat de către Raptors cu poziția 27 în draftul din 2016. În primul său an ca baschetbalist profesionist, Siakam a jucat și pentru echipa de D-League a celor de la Raptors, echipă cu care a și câștigat campionatul, fiind ales MVP-ul Finalei. În următorul sezon, camerunezul a primit mai multe șanse din partea echipei, având 7.3 puncte pe meci și 4.5 recuperări, cu 20 de minute pe meci. În acest an, tânărul jucător și-a depășit condiția, având 14.5 puncte, 6 recuperări cu 29 minute pe meci, fiind considerat un candidat la titlu de Sixth Man of The Year. Între timp, echipa sa are cel mai bun record din NBA, cu 17 victorii și doar 4 înfrângeri,

Luc Mbah a Moute- LA Clippers

Unul dintre cei mai apreciați role playeri din NBA, Luc Mbah a Moute este un pivot mic din Camerun. Selectat de către Milwaukee Bucks în 2008, cu poziția 37, camerunezul nu a reușit să se impună ca un jucător foarte bun, chiar dacă a jucat și titular un sezon întreg. Pe lângă Milwaukee, acesta a mai jucat la Sacramento, Sixers, Timberwolves, LA Clippers(unde activeză și astăzi) și Houston Rockets. Deși nu a câștigat nici un premiu individual sau colectiv în carieră, Luc rămâne un jucător foarte folositor pentru lot, iar acest lucru s-a văzut anul trecut, atunci când a activat pentru Houston Rockets și a ajuns până în finala Conferinței de Vest.