Acest sezon din NBA este o avalanșă ofensivă. Nimeni nu se mai apără serios, iar Harden, Curry, Antetokounmpo sau Embiid fac un show nemaivăzut în ultimii ani. Până la urmă să ridice mâna sus cel care dă cel puțin 100 de dolari pe bilet pentru a vedea o dată la câteva zile un meci perfect defensiv. Cum? Nimeni. Aproape nimeni și când ai o sală de 18 mii de locuri de umplut de cel puțin 40 de ori în 6 luni trebuie să schimbi puțin strategia. Altfel ajungi ca la baseball unde numărul rudelor jucătorilor a început să fie mai decât cel al plătirorilor, la unele echipe.

2019 este un an în care campionii de la Golden State Warriors au o țintă pe spate și mai mulți vânători ascunși după panouri. Nimeni nu pare atât de puternic încât să dea de pământ cu Durant, Curry, Thompson și mai nou Cousins, dar surprizele nu pot fi ignorate.
Din vest pericolul vine de la Denver Nuggets, care a fost pe primul loc și acum se ține scai de GSW. Sârbul Nikola Jokic a fost extraordinar până acum, iar echipa din Denver arată foarte bine în perspectiva playoff-ului. OKC Thunder este inconstantă, dar are un Paul George excelent. Portland  sperie pe oricine acasă cu Lillard. Nurkic și McCollum zburdând pe parchet. Houston…Houston este dependentă de punctele lui Harden și va fi foarte greu să repete performanța de anul trecut când a fost la pas să o elimine pe Golden State în finala vestului. Utah și-a revenit cu Donovan Mitchell în turație maximă, iar lupta pentru ultimul loc din playoff pare să se dea pe străzile din Los Angeles. LeBron James s-a accidentat de Crăciun și de atunci Lakers este în cădere liberă, în timp ce Clippers a început slab acest an. O mențiune specială pentru Luka Doncic. Noul star din Dallas merita să fie titular în All Star!
Estul e ca o junglă! E foarte greu de prezis cine va ajunge în finala acestei conferințe pentru că marile favorite de la începutul sezonului par ieșite din calcule.
Milwaukee Bucks este suspectul numărul 1 pentru finala NBA, având în vedere că Giannis „The Greek Freak” Antetokounmpo face un sezon fabulos. El este cel mai votat jucător pentru All Star Game, iar Bucks este echipa cu cel mai procentaj din NBA în acest moment. Toronto nu poate lipsi dintre favorite cu doul dinamic Leonard – Lowrype teren. Philadelphia îl aruncă în arenă pe Joel Embiid, care alături de Ben Simmons și JJ Redick are forța de a răsturna multe calcule. Cea mai titrată echipă din baschetul american, Boston Celtics face un sezon sub așteptări, dar cu Irving sănătos și Tatum inspirat pot câștiga această conferință, deși nu le dau mari șanse, din păcate. Indiana l-a pierdut pe Oladipo și doar cu Bogdanovic și Thadeus Young va fi greu. Charlotte l-ar putea trimite pe Kemba Walker la Harlem Globetrotters. Omul l-a ridicat pe marele Michael Jordan în picioare de câteva ori cu fentele care înmoaie genunchi prin NBA. În rest, Miami, Brooklyn sau Washington (fără John Wall, accidentat) nu par să emită pretenții serioase.
Mai este și factorul financiar, unde situația este foarte complicată. Cea mai bună echipă a momentului din NBA, Milwaukee Bucks are un buget de salarii (106 mil $) mai mic decât cea mai slabă echipă, New York Knicks (114 mil $). Aici se vede priceperea și inspirația managerilor de club! New York este de mulți ani ca un cimitir pentru milionari. Toți se bucură de bani, dar performanța este ignorată total. Dacă aș fi James L. Dolan i-aș da afară pe toți și aș face o echipă de la zero.
Cel mai bine plătit jucător în acest sezon este campionul cu GSW Steph Curry, 37.4 milioane $ și face toți banii. Lebron James (Lakers), Chris Paul (Houston) și Russell Westbrook (OKC) împart locul doi cu un salariu anual de 35.6 milioane $. Lebron și Chris Paul au fost accidentați în ultima vreme, iar echipele lor au gâfâit. Dacă la Houston, Harden marchează 50 de puncte pe meci fără a primi vreo pasă, în Los Angeles lipsa lui LeBron se simte din plin. Lonzo Ball, Kyle Kuzma și Brandon Ingram sunt ochii în sală după Lebron după fiecare ratare ca să-și ceară scuze.
Așa stă treaba după 50 de meciuri din acest sezon. Rămân la părerea că va fi o finală surpriză. Golden State Warriors vs. oricine din Est. Foarte greu de anticipat acolo. Cel mai probabil va fi totuși Toronto sau Boston… sau Milwaukee sau…. Phila. Oricum nu va fi New York, dar nici Chicago. Asta e clar!