După 11 meciuri fără înfrângere, Solskjaer a suferit primul eșec pe banca celor de la Manchester United. Inevitabilul s-a produs în meciul de ieri seară, împotriva celor de la Paris Saint-Germain.

„Diavolii” au fost departe de jocul entuziasmant pe care l-au arătat în competițiile interne și în multe momente au amintit de echipa care era antrenată de Jose Mourinho. Dar să nu anticipăm.

Formații și așezări

Manchester United s-a aliniat în familiarul 4-3-3, cu distribuția pe care o putem vedea în imagine.

În unele secvențe de joc, pe fază ofensivă băieții lui Solskjaer se aliniau într-un 4-2-3-1, cu Matic și Herrera în rol de pivoți, iar Martial, Pogba (în poziție de „număr 10”) și Lingard erau cei 3 oameni din spatele lui Rashford.

Defensiv, United s-a așezat într-un 4-5-1 compact, fără spații între linii și cu o linie defensivă retrasă. Măsuri de precauție față de potențialul joc combinativ al francezilor dintre linii și față de pătrunderile în viteză ale unor jucători precum Mbappe sau Di Maria.

Fără Neymar și Cavani, Thomas Tuchel și-a dispus elevii într-un 4-2-3-1 pe care l-am mai văzut sezonul acesta, chiar cu Neymar în poziție de „număr 10”. Acum, în lipsa brazilianului, această poziție i-a revenit lui Draxler.

Defensiv, francezii au început într-un 4-2-3-1, cu Dani Alves în linie cu Marquinhos și Veratti,

dar au schimbat într-un 4-4-2 uneori asimetric (depinde de faza de joc), cu Draxler și Mbappe cei mai avansați oameni.

Presing

Manchester a început bine partida din punct de vedere al presingului, având o dispunere organizată, orientată „către om”. O echipă care se încăpățânează să inițieze faza de construcție de la nivelul fundașilor centrali va avea mereu probleme cu o echipă care face un presing agresiv și compact.

Cu timpul însă, Manchester United și-a mai temperat presingul și a încercat să mențină o bună organizare defensivă, ceea ce a convenit adversarilor.

De partea cealaltă, în stilul caracteristic al lui Tuchel, Paris Saint-Germain și-a presat constant adversarul, obligându-și adversarul fie să paseze în lateral, fie să degajeze. Aici lucrurile n-au stat atât de grozav pentru băieții lui Solskjaer care au reușit să câștige doar 9 astfel de „baloane”, față de 13, câte au câștigat francezii.

Altă parte, aceeași organizare și presiune. Avantaj pentru Tuchel în „duelul presingului”.

Shaw și Young

Fundașii laterali ai celor de la Manchester United, Shaw (stânga) și Young (dreapta) au primit sarcini speciale de la antrenorul lor și anume să îi urmărească pe adversarii lor direcți (Alves și Di Maria), chiar dacă își părăsesc pozițiile.

Această abordare a avut și avantaje, dar și dezavantaje.

În această captură de ecran, Dani Alves coboară mult, conștient fiind că Shaw îl va urma, ceea ce duce la eliberarea spațiului în zona normală a lui Shaw. Mbappe imediat se poziționează în zona respectivă, Lindelof îl urmează, Bailly încearcă să strângă, dar asta lasă un mare spațiu între Bailly și Young.

Sau, dacă Bailly nu strânge, se creează un spațiu mare între el și Lindelof, de care Mbappe ar fi putut să profite.

Aceeași poveste și pe partea lui Young. Scos din poziție de Di Maria, Bernat beneficiază de mult spațiu și ar fi putut să îl joace pe Di Maria pe poziție viitoare, ceea ce ar fi cauzat probleme pentru „diavoli”. Din fericire pentru aceștia, Bernat a jucat înapoi.

Rashford și Mbappe

Atenția mass-mediei s-a îndreptat, într-o bună măsură, către Rashford și Mbappe, așa că vom trece, rapid, în revistă și câteva informații despre prestațiile celor 2.

Cum se obișnuiește de la venirea lui Solskjaer, United caută jocul în spațiile intermediare și crearea superiorității numerice. Rashford a încercat în câteva rânduri să creeze astfel de situații însă fără prea mare succes. În această fază, Pogba a profitat de pasivitatea lui Marquinhos și, datorită lui Rashford (aflat în spațiul intermediar), a inițiat o periculoasă acțiune individuală.

Per total însă, Rashford a fost șters: 2 șuturi, 1 pe poartă, doar 37 de atingeri și a pierdut mingea de 3 ori.

De partea cealaltă, Mbappe s-a aflat într-o poziție ceva mai neobișnuită, de „număr 9”.

Datorită mobilității acestuia, parizienii au putut crea faze interesante de joc. De exemplu, în această fază, Mbappe pleacă din marcajul celor 2 fundași centrali și îl ține ocupat pe Matic. Veratti este marcat de Herrera, Martial (care nu s-a apărat aproape deloc) este total neimplicat, astfel că Pogba este prins între 2 jucători (purtătorul de „balon” și Draxler), iar Alves beneficiază de mult spațiu în zona laterală.

Alves primește liber, Martial în continuare nu are nicio preocupare defensivă, iar Draxler poate specula spațiul dintre Shaw și Lindelof, dar Dani Alves preferă o centrare către nimeni.

Tranziția, tranziția, tranziția

Și iată-ne ajunși în punctul culminant al analizei.

La prima vedere, iubitorii fotbalului așteaptă faze de poartă și goluri într-un meci dintre Manchester United și Paris Saint-Germain. Și, până la urmă, cine-i poate învinovăți? Însă aseară aceste elemente au cam lipsit. De ce?

Din cauza tranziției pozitive. Ca abordare generală, ambele echipe au încercat să fie atente la faza defensivă și să nu lase spații. În ciuda încercărilor acestora, ambele formații au avut un joc de pase mai degrabă modest (în special United) și au dat posibilitatea adversarului să contraatace, uneori din poziții foarte avantajoase.

Manchester United a reușit 449 de pase complete, având un procentaj de doar 84% pase corecte.  Francezii reușit 564 de pase și un procentaj mai bun: 87%.

Probleme mari în ceea ce privește jocul de construcție au avut ambele echipe.

  1. Ocazie destul de bună pentru Di Maria de a pasa în spațiul liber către Mbappe, dar pierde mingea.
  2. Din nou, Di Maria are posibilitatea dezvoltării unei faze de joc cu potențial, dar alege varianta mai proastă: Mbappe este în marcajul lui Young care îl faultează și faza de încheie.

Astfel de momente regăsim și în jocul celor de la Manchester, care oricum au fost mult mai apatici și neconvingători pe faza ofensivă.

Recuperare foarte bună în zona mediană, ambii mijlocași centrali francezi pot fi scoși din joc cu o singură pasă, iar apărarea trebuie să se descurce fără protecția liniei mediane. Lingard greșește însă o pasă simplă și totul se încheie înainte de a începe.

Am ales doar câteva momente, însă au fost mult mai multe. Nu te-ai aștepta să vezi astfel de situații repetându-se de nenumărate ori într-o fază superioară a Uefa Champions League, dar iată că am văzut.

Manchester United nu a reușit să completeze niciun contraatac în meciul de aseară, în condițiile în care s-a bazat în multe momente pe această armă.

Sursă: whoscored.com

Cu asemenea prestații ofensive, nici nu e de mirare că 70% din șuturile lui United au venit din afara careului, în timp ce oponenții lor au avut 50% din șuturi din interiorul careului.

Repriza a doua

Pe măsură ce minutele s-au scurs, Manchester s-a retras tot mai mult și le-a permis parizienilor să treacă cu toată echipa în jumătatea lor. Dacă în prima repriză raportul posesiei era de 47-53%, în primele 7 minute ale celei de-a doua reprize (până la gol), raportul posesiei era de 36-64%! United a cedat total inițiativa, iar asta i-a costat în cele din urmă.

După gol, „diavolii” au reînceput să pună presiune și să încerce exploatarea spațiului lăsat liber de Bernat prin Rashford, dar a fost prea puțin.

Golurile

0-1

Părerea mea este că primul gol al francezilor nu a fost unul întâmplător, ci a venit în urma unei faze lucrate la antrenament.

Kimpembe este în duel cu Matic, însă reușește să interpună un jucător între el și sârb, pe Marquinhos.

Ambii jucători francezi inițial atacă balonul,

însă în momentul în care Di Maria centrează și Matic este nevoit să se uite la minge, Kimpembe schimbă direcția de alergare, eliberându-se astfel din marcaj. Foarte bună coordonarea între elevii lui Tuchel.

0-2

Minge pierdută de Pogba în zonă laterală, mijlocașii încearcă să rămână sus și eventual să recupereze, însă nu reușesc. Mingea ajunge la Bernat care îl angajează pe Di Maria, liber în flanc. Deși linia defensivă a lui United este relativ compactă, aceasta este lipsită de sprijinul mijlocașilor.

Mbappe, fără grija vreunui mijlocaș, profită de faptul că Bailly este cu ochii doar pe minge, și marchează.

Concluzii

Deși partida a fost de o calitate ceva mai scăzută decât ne așteptam, echipa mai bună a câștigat. United a început bine partida, însă nu a putut menține ritmul, astfel că a cedat treptat inițiativa.

Nici francezii nu au impresionat, însă au rămas bine organizați și au continuat să pună presiune până când oportunitatea s-a ivit.

Indiferent cine se califică din această dublă, ambele echipe mai au mult de muncă, în special la jocul de construcție și la tranziția pozitivă dacă speră să își adjudece trofeul.