După o calificare în ultimul meci din grupe, Liverpool a primit vizita celor de la Bayern Munchen care veneau după două victorii în campionat, așadar cu un moral destul de bun, mai ales că au reușit să reducă diferența față de Borussia Dortmund la doar 3 puncte.

Băieții lui Klopp porneau, în viziunea mea, clar favoriți în această dublă manșă, însă ușoara scădere de formă din ultima perioadă a mai echilibrat balanța.

Nemții n-au venit pe Anfield să atace și să își impună jocul și au părut mulțumiți că au scăpat fără gol.

Haideți să vedem ce s-a întâmplat.

Formații și așezări

Liverpool a început în binecunoscutul 4-3-3, cu o pereche de fundași centrali mai puțin obișnuită: Fabinho și Matip.

Defensiv, Liverpool s-a așezat într-un 4-4-2 compact, cu linia fundașilor destul de scurtă pentru a micșora spațiile centrale, protejată însă de mijlocași, care au depus un efort fantastic, acoperind întreaga suprafață a terenului.

Și Bayern a început tot într-un 4-3-3, însă defensiv au avut două formule:

  1. 4-3-3, pentru a pune presiune încă din faza incipientă pe construcția „cormoranilor”

De regulă, Liverpool și-a început atacurile cu Henderson coborând între cei 2 fundași centrali, Matip și Fabinho, pentru a permite celor 2 fundași laterali să urce în lina mediană, și cu Keita și Wijnaldum în rol de interi. Prin această așezare, 4-3-3, Kovac a încercat să îi blocheze pe cei 5 jucători implicai în faza de construcție și să forțeze pasa într-o zonă laterală.

2. 4-1-4-1

Au trecut la 4-1-4-1 pentru a păstra o formulă mai compactă și pentru a absorbi presiunea atunci când Liverpool trecea cu prea mare ușurință de primul val de presing.

Presing

Liverpool este, fără dubiu, una dintre cele mai bune echipe atunci când vine vorba de presing, iar acest lucru i se datorează în mare măsură lui Jurgen Klopp.

Bayern s-a încăpățânat în multe momente să iasă cu mingea la picior din defensivă, iar asta era să o coste de câteva ori. Chiar dacă n-au reușit să materializeze oportunitățile create prin presing, englezii i-au obligat pe bavarezi să renunțe la strategia lor și să degajeze: 69 de mingi lungi în dreptul celor de la Bayern.

Înțelegem de ce atât de multe dacă privim această imagine. Fiecare jucător al lui Bayern este atent marcat de un oponent, astfel că opțiunile sunt extrem de puține și, de obicei, se află în lateral sau în spate.

Ca răspuns, nemții au încercat să pornească faza de construcție cu 6 jucători (cei 4 fundași și 2 interi – Thiago și Martinez). Chiar și în aceste condiții putem observa cum Liverpool, datorită așezării și animației tactice, are totul sub control. Dacă mai adăugăm și jocul lent și previzibil cu mingea al fundașilor centrali, misiunea „cormoranilor” devine și mai ușoară.

Bayern a început și ea meciul într-o manieră ceva mai agresivă și a încercat să pună o presiune suplimentară pe faza de construcție a englezilor. Uneori au avut succes, însă jocul lor de presing nu este nici pe departe la fel de bun ca al lui Liverpool, așa că în multe momente au fost depășiți destul de ușor. Pe măsură ce partida se consuma, Bayern a preferat să aștepte.

Jocul de pase

Ambele echipe au scăpat fără gol luat aseară. O bună parte din merite revin mijlocașilor și fundașilor, după cum vom vedea în continuare, dar și jocului neglijent de pase.

Liverpool a avut 505 pase în total, dintre care a complete doar 393 (78%). Cel mai bun procent de pase reușite îi aparține lui Alisson, adică portarului!, 87%. Ca medie, Liverpool reușea o serie de 5 pase înainte să cedeze posesia.

Bayern a avut 529 de pase, dintre care 435 complete (82%). Puțin mai bine, dar și ei tot o serie de 5 pase înainte să piardă mingea au avut. Așadar, destul de greu să surprinzi când construcția are probleme.

Nicio echipă nu a reușit măcar un contraatac.

Un alt neajuns pentru Liverpool, care a plecat tot din lipsa de precizie a paselor, a fost flancul drept. 37% dintre acțiunile de atac ale cormoranilor s-au desfășurat pe această parte unde activează Arnold și Salah. Dezavantajul a fost că niciunul dintre cei 2 n-a prins o seară prea bună din punct de vedere ofensiv: Arnold a avut un procentaj de pase reușite de 59%, iar Salah de 68%. Destul de greu să ataci când inițiatorii greșesc atât de mult.

Organizare defensivă

Liverpool a compensat oarecum atacurile neinspirate cu o organizare defensivă foarte bună, care este, după cum am mai spus-o și în alte analize, principala îmbunătățire din jocul lor în acest sezon.

În ciuda faptului că Bayern atacă cu 7 jucători, este foarte greu pentru ei să creeze ceva periculos, deoarece Liverpool stăpânește toate zonele. Fundașii sunt poziționați bine și, foarte important, beneficiază de protecția liniei mediane, care a făcut un joc excelent defensiv.

Încă o demonstrație. Mingea ajunge la Gnabry (cel mai periculos jucător al lui Bayern aseară), însă acesta este nevoit să paseze în propria jumătate, deoarece, efectiv, nu are altă soluție. Fiecare coleg de-al său este atent marcat de un adversar. Treabă excelentă făcută de Klopp.

De asemenea, pentru că Bayern a încercat să atace cu precădere pe flancuri, a fost foarte important pentru Liverpool să nu se găsească în inferioritate numerică acolo. Nu a fost cazul. Din nou o treabă foarte bună a elevilor lui Klopp, în special a mijlocașilor care au dublat aproape de fiecare dată.

Tactica prin care bavarezii au încercat să neutralizeze atacurile „cormoranilor” a fost prin aglomerarea zonelor în care se afla mingea.

Toți cei 10 jucători se află în zona stângă a terenului, acolo unde e și „balonul”, congestionând spațiul. Desigur că asta îngreunează semnificativ încercările ofensive ale adversarului, dar, în același timp, lasă foarte mult spațiu liber în zona opusă.

Altă zonă a terenului, aceeași tactică. Din fericire pentru nemți, jucătorii lui Liverpool au irosit multe „baloane” și au fost total neinspirați în fața porții.

Dacă aruncăm un ochi asupra pozițiilor medii ocupate de cele două echipe observăm că Liverpool a fost cea care a încercat să împingă jocul, pe când Bayern s-a mulțumit cu absorbția presiunii. Henderson și Keita au reușit 7 tacklinguri, pe când, remarcații din tabăra cealaltă sunt Hummels și Kimmich (6).

Datorită acestor abordări, nemții au izbutit 22 de intercepții, dintre care 12 în zonă centrală și 10 în zonele laterale, pe când Liverpool doar 10 intercepții, dintre care doar două în zona centrală. Este mai greu să inițiezi un atac periculos din bandă decât din centru.

Spațiu între linii

Spre deosebire de Liverpool, mijlocașii celor de la Bayern au fost deseori surprinși prea avansați, astfel fundașii au rămas descoperiți.

Hummels, care l-a urmărit pe Firmino, este total în afara poziției sale normale, mijlocașii, din nou, mult în spate, iar cei 3 fundași trebuie să se descurce singuri în fața a 4 jucători adverși.

Din nefericire pentru Liverpool, aceste momente favorabile de joc au fost irosite cu nonșalanță.

Concluzii

Chiar dacă rezultatul e unul echitabil, echipa cu un ușor plus mi s-a părut a fi Liverpool. Dacă în atac n-au izbutit prea multe, defensiv au fost foarte bine pregătiți, chiar și fără pilonul principal, Van Dijk.

Bayern a avut o abordare care s-a dorit a fi pragmatică și cred că și-a atins principalul obiectiv: să nu piardă pe Anfield. Neajunsul este că n-a reușit să marcheze, iar asta s-ar putea să cântărească destul de mult în retur.

Favorită rămâne Liverpool, care oricum pare să fie echipa superioară în acest moment.