Zion Lateef Williamson, născut în Salisbury, North Carolina, pe 6 iulie 2000, este un baschetbalist american în vârstă de 18 ani ce joacă pentru Universitatea Duke. Considerat de specialiști drept cel mai bun jucător de la LeBron încoace și viitor număr 1 în draftul de anul acesta, Zion a luat NCAA-ul prin surprindere, devenind imediat centrul atenției pentru următorul draft și pentru viitorul NBA-ului.

Cu o înălțime de 2.01 metri și 129 de kilograme, Zion joacă pivot mic sau extremă, fiind foarte rapid și agil pentru statura sa. Zion a intrat în atenția scouterilor încă de când era la liceu și făcea dunk-uri cu o ușurință de neimaginat. În timpul liceului acesta a jucat pentru o școală privată, Spartanburg Day School. Cu echipa liceului, Williamson a câștigat trei ani la rând campionatul pe state, participând printre altele la cele mai exclusive turnee pentru baschetbaliștii de liceu din State(McDonald’s All American) și câștigând premii individuale importante(South Carolina Mr. Basketball).

Considerat unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun baschetbalist al generației sale, Williamson avusese burse atletice din partea a peste 20 de universități din SUA. Pe data de 20 ianuarie 2018, Zion a decis să studieze pentru Universitatea Duke din Carolina de Nord,echipă de baschet condusă de legendarul antrenor de colegiu Mike Krzyzewski. Pe lângă Zion, Duke i-a mai luat și pe RJ Barrett și Cam Reddish, doi fundași foarte buni și potențiali top 5 în draftul de anul acesta.

Debutul pentru Duke a venit câteva luni mai târziu, pe 6 noiembrie, contra celor de la Kentucky, când a înscris 28 de puncte, cu 11 aruncări reușite din 13 încercări, în doar 28 de minute. Cifrele lui Zion pentru acest sezon sunt absolut incredibile, cu 21.6 puncte marcate, 8.8 recuperări, 2.2 pase decisive, 1.8 mingi furate și 2 capace pe meci. Într-o medie de 28 de minute pe meci, Zion are un procentaj de 68% de aruncări reușite, dintre care 29% reușite de la linia de 3 puncte.

Cuvinte mari pentru un om mare

În ciuda staturii sale impunătoare, Zion are o viteză și o agilitate ieșită din comun. Acesta s-a făcut remarcat încă din perioada liceului, când pe internet apăreau diferite filmulețe cu el în care își demonstra abilitățile de dunk.  Conducătorul de joc al celor de la Washington Wizards, John Wall a spus că este surprins de ușurința cu care Zion joacă baschet, comparându-i dunk-urile cu cele ale lui Vince Carter, iar Kevin Durant a declarat că Zion este un „jucător unic într-o generație”. Și cel mai popular baschetbalist din NBA la ora actuală, LeBron James a spus despre Zion că „ceea ce face având în vedere statura sa este incredibil. Viteza, calitatile atletice de care dă dovadă, agilitatea sunt incredibile. Pe lângă aceste lucruri, Zion este și un tânăr foarte bun”. Și superstarul lui Golden State Warriors, Stephen Curry a spus că ceea ce face Zion este „prea bun ca să fie adevărat. Joacă cu pasiune, joacă tare la fiecare posesie, iar asta nu o poți învăța.

Incidentul din meciul cu North Carolina

Într-un „derby” al statului Carolina, unde biletele ajungeau chiar și la 3000 de dolari iar printre spectator s-a numărat și fostul președinte american, Barack Obama, Zion Williamson a fost în centrul unei faze controversate și dezamăgitoare pentru multă lume. Chiar din primul minut al meciului dintre Duke, liderul conferinței de pe coasta Atlanticului și North Carolina, locul 8, la o actiune de atac, Zion a câlcat rău și și-a pierdut echilibrul, accidentându-se la genunchi. În același timp, gheata lui Nike, model PG 2.5 s-a rupt în două, provocând un val de reacții controversate la adresa firmei din Oregon. Zion a părăsit terenul și a mers la vestiare, echipa lui fiind învinsă fără el pe teren.

Baschetbalistul Paul George, cel care își are semnătura pe gheata purtată de Zion, a reacționat spunând că îi pare rău de accidentarea lui Zion și că va vorbi cu cei de la Nike despre ce s-a întâmplat. Și cei de la Nike au oferit un comunicat în legătură cu acest lucru, precizând că „Suntem îngrijoraţi de cele întâmplate şi vrem să îi urăm lui Zion o recuperare rapidă. Acesta este un caz izolat, iar în acest moment încercăm să găsim sursa problemei”. Mai mult, compania din Oregon a pierdut aproape peste un miliard de dolari la bursă, având o scădere de 1,2% procente în acțiuni. Se pare totuși că accidentarea la genunchi a lui Zion nu este foarte gravă, el ratând următorul meci pentru Duke, situația lui fiind monitorizată pe zi ce trece.

Imediat în online și în presă a apărut ideea veche a faptului că jucătorii de colegiu nu sunt plătiți și își riscă cariera profesionistă pe gratis, neavând nici măcar dreptul de a semna un contract de sponsorizare. Zion nu are nicio obligație față de cei de la Nike și nici cei de la Nike față de el, având în vedere faptul că între cele două părți nu există, cel puțin momentan, un angajament. Jucătorul celor de la Denver Nuggets, Isaiah Thomas a declarat că Zion ar trebui „să stea pe margine pentru restul sezonului pentru a evita alte accidentări care să-i pună în pericol cariera”. Același lucru l-a declarat și pivotul de la Golden State Warriors, DeMarcus Cousins.

Până acum, Zion nu a declarant absolut nimic despre viitorul său pentru Duke, însă cel mai probabil acesta va continua să joace pentru echipa lui Coach K, mai ales având în vedere că universitatea are șansa de a câștiga un alt titlu de NCAA.

Mock draft

Deși mai sunt multe meciuri de jucat, Zion este considerat prima poziție în draftul de anul viitor, indiferent de echipa cu cel mai slab record din NBA. Conducătorul de joc de la Murray State, Ja Morant, este vizat drept locul 2, iar colegul lui Zion de la Duke, RJ Barrett este considerat omul care va completa podiumul. Vă oferim un top 10 privind cei mai interesanți jucători din colegiu și echipele unde ar putea ajunge(având în vedere recordul lor în acest moment).

  1. New York Knicks- Zion Williamson(Duke)
  2. Phoenix Suns- Ja Morant(Murray State)
  3. Cleveland Cavaliers- RJ Barrett(Duke)
  4. Chicago Bulls- Rui Hachimura(Gonzaga)
  5. Atlanta Hawks- Cam Reddish(Duke)
  6. Memphis Grizzlies- KZ Okpala(Stanford)
  7. Washington Wizards- Bruno Fernando(Maryland)
  8. Orlando Magic- Jarret Culver(Texas Tech)
  9. New Orleans Pelicans- Nickeil Alexander- Walker(Virginia Tech)
  10. Detroit Pistons- Nassir Little(North Carolina)