Un club tânăr, dar care dă cea mai de succes echipă din țara care a câștigat ultima Cupă Mondială? Pare un pic cusut cu ață albă, dar iată că în Franța se poate.

Este vorba chiar de echipa din capitală, Paris Saint-Germain. Acest nume sonor al fotbalului foarte modern. În special din 2011, când clubul reușește să atragă unii dintre cei mai buni jucători ai planetei, aruncând banii pe jucători ca Zlatan Ibrahimović, Thiago Silva, Edinson Cavani, Neymar and Kylian Mbappé pentru visul încă neatins care se numește Champions League. Totul, binențeles, finanțat cu miliarde din Qatar, noul El Dorado al fotbalului.

Echipă formată în 1970, la sfatul lui Santiago Bernabéu (da, acel Santiago Bernabéu), care și-a folosit experiența pentru a sugera oamenilor de la cârma Parisului în acele vremuri să se bazeze pe iubirea parizienilor față de fotbal. Și uite că a ieșit! Pentru prima oară în Franța, fanii contribuie financiar la crearea unui club de fotbal.

Sursa: facebook.com/PSG

Stadionul respiră fotbal, sub forma modernă pe care o putem admira în sud-vestul capitalei Franței, din anul 1972. Acest an a marcat cea de-a treia și finală variantă a stadionului. Astfel, cu mult înainte de a se gândi cineva că Zlatan își va face de cap cu apărările adversarilor din Ligue 1, acest teren era folosit ca loc pentru vânătoare de către membrii familiei regale, în secolul 18, înainte de căderea Bastiliei. De aici și numele: „Parcul Prinților”, cum s-ar traduce în limba noastră. Inițial format ca velodrom, în 1897, ciclismul fiind sportul numărul 1 în Franța la acea vreme, terenul a fost apoi utilizat pentru meciurile internaționale de rugby. Abia în 1903 se joacă primul meci de fotbal, un dezastru pentru echipa formată din cei mai buni jucători parizieni, care pierde cu 11-0 în fața unei naționale încropite a Angliei. De asemenea, din acest an 1903 și până în 1967, Parc des Princes reprezenta ultima etapă din cursa pe care o cunoaștem cu toții drept Turul Franței. În 1974, la întoarcerea în primul eșalon fotbalistic, PSG se instalează de drept pe Parc des Princes, arenă pe care se află și astăzi.

Designul stadionului Parc des Princes este aparte și permite spectatorilor o vizibilitate foarte bună, nici unul dintre scaune nefiind mai departe de 45 de metri de teren. Mai mult, este primul stadion pe care sistemele de iluminat sunt integrate în acoperișul său eliptic. Cu doar 49.691 de locuri, acest stadion este foarte lăudat și pentru acustică, pe lângă aspectul estetic, iar atmosfera creată de fani creează un val de năpustire asupra adversarului. Se plănuiește mărirea capacității până la 60.000 în anii ce urmează, pentru a provoca cât mai mulți suporteri să vină la stadion, cu scopul de a pune Paris-ul pe harta fotbalului mondial.

PSG este cea mai titrată echipă din Hexagon, cu 36 de trofee, toate interne, cu excepția unuia, Cupa Cupelor, câștigat în 1996, după un meci cu Rapidul din Viena. Totuși, „prinții” mai au de așteptat până să se laude cu performanța celor mai multe titluri de campioni ai Franței, având doar 7 față de cele 10 ale echipei Saint-Étienne.

Sursa: facebook.com/PSG

Rămâne să vedem dacă în această seară, echipa condusă de Thomas Tuchel reușește să-și mențină aprinse luminile din cea mai frumoasă competiție fotbalistică din lume sau vor reuși Diavolii Roșii din Manchester să întoarcă scorul de 2-0 din tur și să înroșească Parisul!