A fost o dată când brazilienii așteptau ca Neymar să ajungă la același nivel cu Zico, Romário, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho sau chiar Kaká. Se vorbea despre un al treilea membru al unei elite absolute, alături de Lionel Messi și Cristiano Ronaldo. Erau optimiști în Brazilia care sperau ca Neymar să ajungă cândva cel mai bun fotbalist în lume. Astăzi, la 26 de ani, senzația fanilor brazilieni e că Neymar este un fotbalist rătat, care n-a realizat aproape nimic, din ce se așteptau fanii de la el. Senzația e ca lumea, pe bună dreptate, a obosit și că el nu poate fi mai mult de…un fotbalist bun.

Sursa: The Sun

Santos-Barcelona

Neymar pleaca de la Santos cu un viitor extrem de promițător. Era, de câțiva ani, cel mai bun fotbalist în activitate în Brazilia. Transferat la Barcelona, se spera la o evoluție rapidă, învațând mult de la Messi și compania. Începutul a fost foarte bun. Chiar înainte de debutul în Spania, Neymar a fost protagonist la Cupa Confederațiilor în 2013.

Cupa Mondiala a fost marea lovitură. Nu a jucat în acel 1-7 din cauza unei accidentări groaznice, iar echipa națională era, fără îndoială, dependentă de el. Revenirea a fost spectaculoasă, iar Neymar a reușit cel mai bun sezon al lui, de până acum. În 2014-15, a marcat 39 de goluri și era acolo, în trio MSN. Avea 23 de ani, a fost protagonist în acea echipă care a câștigat Champions League, dar a rămas doar cu o amintire plăcută. Un sezon de vis care nu s-a repetat niciodată.

A trăit și un moment dificil la Seleção, mai mult din cauza oficialilor și a alegerilor absurde de antrenor (a revenit Dunga, și echipa a fost aproape să și răteze un loc la Cupa Mondiala până la venirea lui Tite). Însă, are un merit uriaș la câștigarea medalii de aur în Jocurile Olimpice 2016, ceva important pentru țară, pentru că era singura competiție în care suntem neinvinși.

Sursa: As.com

PSG, cea mai mare eroare din cariera lui Neymar

Performanța excelentă din 2014-15 nu s-a repetat. Magia lui Neymar  s-a rezumat la câteva sclipiri doar în anumite meciuri, flashuri de genialitate ca la remontada din 2017, și devine clar veriga slabă în atacul MSN.

Ideea lui Neymar Jr. și Neymar tată (un prost care l-a alintat pe fiul său și este în mare parte responsabil cu ce s-a întâmplat în cariera fiului său) este una specială. Un transfer la Paris Saint-Germain, o echipă medie, dar cu foarte mulți băni. După cel mai scump transfer din istorie, Neymar vrea să fie un protagonist adevărat. Un lider. Nu vrea să fie în umbra lui Messi, nu. Vrea să fie o forță atât de mare încât regatul Ronaldo-Messi să tremure. Dacă se vorbea despre o dublă frumoasă și mult peste mortali, acum o să fie vorbă despre un trio. Ronaldo-Messi-Neymar.

Vrăjeală.

Neymar merge la o echipă puternică pentru Franța, care antrenează în campionatul intern. Fără tradiție, fără chef, fără maturitate să câștige o competiție precum Champions League. Să nu menționam conflictul infantil cu Cavani.

Face meciuri bune, da. Are talent, are viteză, are virtuozitate braziliană. E genial. Dar mentalitatea e la pământ. Zero. Seamană cu niște fotbaliști români talentați care n-au însemnat nimic în afara României. Ce face Neymar e acest talent fără muncă? Dacă era altul, ar fi fost deja în Brazilia. Robinho, spre exemplu, cu 26 de ani era împrumutat la Santos de la Manchester City. A plecat de la Santos în 2005 vorbind că ar fi cel mai bun în lume.

Să ne intoarcem la Neymar tatăl. Vinicius Júnior, bijuteria lui Flamengo e mult mai norocos decât Neymar, pentru că nu prea auzim despre tatăl său și extravaganțele lui. Neymar, pe de altă parte, are un tată extrem de nociv în cariera lui.

Sursa: onefootball.com

Infantil, imatur, dezgustator la 25-26 de ani: băiatul Neymar

Februarie 2018, Neymar are o ruptură în al cincilea metatars piciorului drept. Face un efort considerabil că să fie pe teren la Cupa Mondială. A doua lui. Doar ca să fie, o dată pentru totdeauna, o glumă mondială. Regele meme-urilor.

Răspunsuri și declarați pasteurizate, neautentice, industrializate. Reacții exagerate după fiecare fault. Se plânge după un gol cu o Costa Rica slabuță, într-un meci teribil, în care Brazilia trebuia să câștige cu o evoluție foarte bună. Și toată lumea la Federația braziliană vorbește despre cât de greu e pentru el, cât de mult se luptă, cât de mult e criticat acest băiat.

În toată lumea e privit ca o gluma mondială. Brazilia pierde un meci normal cu Belgia. Gluma nu mai e despre echipa, așa cum a fost în 2014. E despre acest fotbalist iresponsabil.

Oricine are 26 de ani este un om, nu un băiat. Dar nu gândesc așa și oamenii care trăiesc de pe urma lui Neymar și contractelor lui fabuloase. E tratat mereu că un copil, care trăiește sub o mare presiune. Mentalitatea stricata a lui Neymar s-a schimbat prea puțin față de cu cine era el la Santos.

La Carnavalul din 2019, în timp în care se recupera de o nouă accidentare, Neymar s-a distrat și a dansat fără nici o jenă. Știa despre ce impresie își vor face clubul PSG, fanii săi și presa. Și era acolo, în ritmul Carnavalului brazilian.
S-a vorbit mult despre un transfer la Real Madrid, dar Zidane nici nu se gandește despre el. Sunt mulți jucători, mult mai profesioniști, care pot să fac o treabă incredibilă fără niciun fel de stres.

Neymar este brazilianul cu cele mai multe goluri în Champions League. Probabil că va fi golgheter all-time la naționala braziliană. Dar, dacă ne gandim la ce așteptări aveam, e prea puțin. Neymar e o celebritate, și nu reusește să echilibreze asta cu profesia sa de fotbalist, ceva ce Cristiano Ronaldo o face cu măiestrie.

Între timp, Brazilia nu mai are acea mare stea, comparabilă cu Ronaldo, Romário, Ronaldinho, Rivaldo, Zico. În 2022, Neymar va avea 30 de ani. Are timp să-și revine, să înceapă un nou episod al a carierei, să fie constantat, să aibă regularitate, ce a făcut în Brazilia și în niște sezoane, niște meciuri.. Are talent pentru asta. Dar vrea să faca așa ceva? Putem să credem că Neymar va fi protagonistul absolut al Cupei Mondiale din 2022?

Eu, sincer, nu cred.