Ca italian în România ce poți să faci? Să antrenezi și să o faci bine! Cristiano Bergodi este un exemplu pentru toți antrenorii care vin în România. Fostul căpitan al lui Lazio și-a transformat pasiunea în meserie și după ce a terminat de jucat. Acum poate spune cu tărie că o parte din sufletul său este prin București, Cluj, Iași sau Târgu Mureș, unde a predat fotbalul în ultimii 14 ani.
Prietenul meu Cristian Cucolaș m-a ajutat să fac un interviu cu Bergodi, italianul căruia nu i-a fost niciodată frică de provocări și care acum revitalizează un pacient în moarte clinică la venirea lui, Voluntari.

Ai reușit o serie de rezultate remarcabile cu Voluntariul. Care este rețeta?
În fotbal nu există rețete. Mai întâi este pasiune pentru această meserie! Am găsit o echipă bună, cu jucători de calitate, dar nu moralul la pământ. Am încercat să jucăm frumos. Uneori când joci frumos nu ies și rezultate, dar noi am încercat și eu cred că jucăm și un fotbal plăcut și am avut rezultate foarte bune până acum. Chiar și așa nu am făcut nimic pentru salvarea de la retrogradare este încă departe.

Ai venit acum 14 ani în România. Ce te gândeai că vei găsi. Îți era teamă?
Normal că aveam emoții! Nu știam nimic. Îl cunoșteam doar pe prietenul meu din copilărie, Renzo Rossi care m-a adus aici, la Fc Național, unde îl cunoștea pe președinte. În Italia eram la început, unde salvasem deja două echipe de la retrogradarea în liga a patra. Am avut două experiențe ca secund la Lazio și la Lecce în Serie A. Am avut această ocazie de a veni în România și a fost norocul meu pentru că mă simt foarte bine aici. Am antrenat 7-8 echipe, de două ori Rapidul, o echipă frumoasă. Prima dată nu a fost ușor. Eram la Trattoria Il Calcio și mâncam acolo singur. Aveam numai români în staff, dar eu știu să mă adaptez la orice situație. Am avut noroc că am avut rezultate imediat. Am jucat finala Cupei României cu Rapidul, care tocmai ajunsese în sferturile Cupei Uefa cu Răzvan Lucescu și am terminat pe locul 5. Am fost la Cluj, unde am terminat pe locul 3, la Rapid, o echipă cu suporteri minunați, am ajuns cu Steaua în grupele Europa League cu o echipă în care erau mulți tineri, dar nu atât de valoroși ca acum. Chiar dacă am fost doar 3-4 luni la Steaua eu zic că am făcut lucruri bune, ne-am calificat în grupele Europea League cu o linie de mijloc cu Andrei Ionescu și Mihai Onicaș.

Dacă ai venit la Voluntari cu gândul de a salva echipa și îți iese înseamnă că tu chiar crezi în miracole. Cum ar fi să te sune Lazio pentru a-i lua locul lui Simone Inzaghi?
Ar fi ceva extraordinar! Eu sunt fanul lui Lazio și acolo este și un jucător român, care a jucat aproape 350 de meciuri, Ștefan Radu.

Te-a depășit un român…
Da, da. Este de 11 ani, eu am fost doar 7 ani. Am fost și eu căpitan. Lazio este o echipă de…dragoste! Dacă m-ar chema ar fi foarte frumos!

Cum era cu Paul Gascoigne în vestiar?
Cu Paul Gascoigne era extraordinar! Avea niște calități fizice și tehnice… A fost un jucător sub evaluat în Italia pentru că nu a jucat mult! El a venit în 92, dar s-a accidentat imediat pentru că era un jucător care mergeam prin cluburi, prin puburi și nu era ușor de gestionat. Era un jucător foarte, foarte bun, un adevărat lider pe teren! Când juca el era extraordinar. Chiar dacă era englez și nu vorbea deloc italiană, era un lider. Unul dintre cei buni cu care am jucat eu.

Când erai căpitanul lui Lazio, fotbalul italian era cel mai bun. Acum nu mai este așa. De ce?
În Italia nu mai sunt patronii care să facă investiții mari. Acum, chinezii au luat câteva echipe. Nu s-a investit foarte mult în infrastructură. În afara lui Juventus, toate echipele au stadioane vechi care nu au mai fost renovate de la mondialul din 90, când România a jucat la noi. Nici la copii și juniori nu s-a lucrat foarte bine.

Apropo de juniori, de ce crezi că Ianis Hagi nu a jucat la Fiorentina? Revenit la Viitorul joacă bine, a jucat la națională și există interes din Spania.
Acum dovedește că este bun. Probabil s-a dus prea devreme în Italia. Nu este ușor. În Italia este un campionat puternic. Este al treilea sau al patrulea din Europa. A fost și o problemă fizică. L-am urmărit în Italia. a jucat prea puțin și eu credeam că o să fie folosit mai mult. Se vede că a crescut fizic și a căpătat mai multă experință. Acum este momentul potrivit pentru a ajunge într-un campionat puternic.

Cine ia titlu în Liga 1?
E greu de spus. Clujul are cele mai multe șanse pentru că are jucători cu experiență și un lot sudat. Nu este ușor pentru Craiova și Steaua să câștige. Aceste trei echipe se luptă. Vor fi foarte importante meciurile directe din aprilie și mai.

Ai fost singurul care l-a înfruntat direct pe patronul de la FCSB. A fost cel mai tensionat moment in acești 14 ani petrecuți în România?
Da. A fost un episod în care nu s-a întâmplat cine știe ce. A fost un moment tensionat pentru că eram în pauza meciului cu Șeriff Tiraspol, a coborât din tribună și a intrat in vestiar. A vorbit cu băieții. Toți eram nervoși pentru că eram o echipă cu mulți tineri. Cred că era mai bine dacă nu intra în vestiar pentru că acolo este locul unde antrenorul dictează! E bine să ai o relație cu patronul în care e normal să-i explici de ce nu joacă un jucător sau un altul pentru că el bagă banii și noi suntem angajați.

Înțeleg că nu ai închis poarta unei reveniri la FCSB și a unei noi colaborări cu Becali.
Mai întâi, acolo este Mihai Teja, un antrenor tânăr pe care îl respect și care mi-a fost secund la Steaua în acea perioadă. E un băiat cuminte care știe fotbal care are meritul că a ajuns la Steaua după ce a făcut treabă bună la Gaz Metan. Apoi, eu nu am nici o reținere dacă primesc oferte. Eu nu sunt un tip ranchiunos! A fost un episod așa…îmi este simpatic domnul Becali.

Cine are mai multe șanse de succes în acest an, național de tineret la Euro sau naționala lui Contra în preliminarii?
Mie îmi plac mult tinerii. Naționala sub 21 de ani a lui Mirel Rădoi are șanse bune de a face o figură frumoasă în Italia, la Euro. Echipa mare este într-o perioadă de tranziție. Nu e ușor pentru Contra să se califice la Euro 2020, dar are jucători buni!

Sursa: facebook.com/Juventus

Ce șanse are Juventus de a câștiga trofeul Champions League?
Are șanse, dar favorite sunt Manchester City și Barcelona. Juve poate ajunge în semifinale. La cum sunt sferturile cred că vom avea Barcelona – Liverpool și Juventus – Manchester City în semifinalele din acest an.

Știi cum se numește stadionul din Voluntari?
Da, Anghel Iordănescu.
Te-ai întâlnit cu dânsul?
Da, da. M-am întâlnit cu domnul general! O persoană deosebită, o persoană elegantă. Un adevărat domn!

După 14 ani poți să spui. Ce a mai bună, ciorba de burtă sau gulașul ardelenesc?
Ciorba de burtă!
Ai mâncat mititei?
Nu, mititei. Nu, sincer.
Unde ai mâncat cele mai bune sarmale?
La Târgu Mureș!
Care e cea mai frumoasă româncă pe care ai cunoscut-o?
Nu știu…Nu am înțeles bine această întrebare…(râde)

Sursa: ANDREEA BALAUREA / MEDIAFAX FOTO

Unde te-ai simțit cel mai bine în România?
Peste tot m-am simțit excelent! Și la Iași și în Ardeal și la București. Mi-e dor de Ghencea, de Giulești, două stadioane legendare! Din păcate se dărâmă. Mie îmi plăcea și Lia Manoliu, unde am câștigat Supercupa împotriva lui Dinamo!

Cine are șanse mai mari, Voluntariul să câștige Champions League sau România să aibă autostrăzi?
(râde) Greu, greu pentru ambele!

Interviul integral este aici pe noul meu canal de youtube!

Bergodi a marcat doar 4 goluri in cei 7 ani petrecuți in tricoul lui Lazio, dar unul a fost extrem de important!