Ultras este orice persoană care se gândește la echipa favorită, în medie, de cel puțin 20 de ori pe zi. Ultrașii sunt oamenii ăia care, indiferent de zi, oră și vreme, sunt prezenți pe stadion. Pleacă de la job, de la liceu sau chiar de la întâlniri ca să prindă începutul meciului. Ei își apară clubul cu toată puterea și, mai ales, cu toată inima.

Și acum întrebarea: De ce Ultras?


Sursa: wonderfulmachine.com

Răspunsul este divers, în funcție de trăirile fiecăruia. Poate fi datorită primei deplasări alături de echipă. Sau datorită mirosului inconfundabil și amețitor (la propriu și la figurat) de torțe și fumigene. Sau, pur și simplu, pentru că ultras este mai mult decât un fenomen.

Ultras este un fel de a fi!

Fenomenul Ultras a apărut în Italia la sfârșitul anilor 50, dar în 2019 a devenit o trăire globală. Când ne gândim la ultrași, automat ne apar în minte câteva peluze celebre: Paok Salonic, Partizan Belgrad, Borussia Dortmund, Ajax, Napoli, Celtic, River Plate, Crystal Palace și Young Boys Berna sunt doar câteva exemple de cluburi care se bucură de susținerea ultrașilor la fiecare partidă. În mod sigur, și în țara noastră se pot găsi exemple. De la galeriile bucureștene și până în Banat, fenomenul ultras s-a extins considerabil în fiecare an, devenind un lucru obișnuit pe stadioanele din România.

Sursa: cklettermayer.com

Putem spune, fără discuții, că Europa și America de Sud domină la capitolul „Ultras”, fenomen ce s-a dezvoltat ușor, dar sigur, printre tinerii cu aceeași pasiune nebună pentru fotbal. Dar „religia ultras” nu cunoaște granițe,  astfel că atmosfera explozivă din timpul meciurilor a ajuns în toate colțurile lumii.

Raja Casablanca, Urawa Red Diamonds și Atlanta United sunt echipele despre care voi povesti puțin, apoi îi voi lăsa pe ultrași să vorbească. Pardon, să cânte.

1.Raja Casablanca

Raja este unul dintre cele mai cunoscute și iubite cluburi din Maroc. A fost fondat în 1949 și, de-a lungul timpului, a cucerit 11 titluri de campioană și 3 trofee CAF Champions League. Culoarea predominantă în comunitatea lui Raja este verdele, galeria fiind formată din două brigăzi: Ultras Green-Boys 05 și Ultras Eagles 06. Rivala sa eternă este vecina din oraș, Wydad Casablanca, contra căreia „diavolii verzi” realizează celei mai spectaculoase coregrafii.

2.Urawa Red Diamonds

Urawa Red evoluează în prima ligă din Japonia. A fost înființată în urmă cu 69 de ani, în orașul Saitama. Sponsorul său principal este compania Mitsubishi, iar culorile clubului sunt alb, roșu și negru. Cu 5 titluri de campioană a Japoniei și două trofee AFC Champions League, Urawa Red este susținută de mii de suporteri la fiecare partidă.

3.Atlanta United

Atlanta United este o echipă de fotbal din SUA, care reorezintă statul Georgia. Deși a fost înființat cu 5 ani în urmă, clubul din Atlanta a cucerit sezonul trecut primul său de titlu de campioană MLS. Atlanta United joacă pe cel mai tare stadion din MLS, Mercedes-Benz. Datorită puternicei legături sudamericane cu mulți jucători aduși de fostul antrenor de la Barcelona Tata Martino, fanii au început să prindă gustul soccerului. În 2017, Atlanta United a avut o audiență de 70.425 spectatori la meciul împotriva celor de la Orlando City, devenind primul club din MLS care doboară bariera de 70.000 bilete vândute.

Internetul și această comunicare rapidă prin social media a deschis multe granițe când vine vorba de fenomenul Ultras, devenit acum global. Indiferent că mergeți în Japonia, SUA, Maroc, Germania, Spania, Italia, Malta, Islanda, sau în oricare altă țară vă vine în minte, mai mult ca sigur veți întâni câțiva „nebuni” care stau în aceeași peluză, cântând aceleași cântece pentru echipa favorită. Și fac asta în fiecare an, în fiecare lună, în fiecare zi, în fiecare clipă. O fac chiar acum.

Ei sunt ultras și nu se tem de nimic.

Sursa: lareviewofbooks.org