„Fotbalul fără fani nu este nimic. Ar putea să se joace cel mai tare meci din istorie, dar dacă nu sunt fani care să asiste, nu mai înseamnă nimic. Fanii sunt sângele acestui sport.”

Acest citat îi aparține celebrului antrenor Jock Stein și este invocat tot mai des în vremurile noastre, deoarece fanii par să fie tot mai irelevanți în jocul modern de fotbal.

Desigur, există aportul financiar al fanilor, indispensabil pentru echipele mici și mijlocii, dar tot mai puțin important pentru cluburile mari sau, mai bine să le spunem, potente financiar.

Trăim într-o lume globalizată și digitalizată în care oportunitățile s-au diversificat, iar sursele de finanțare s-au înmulțit. Și este foarte bine și normal să fie astfel.

Cu toate acestea, orice schimbare produce și efecte. Unele sunt de ordin pozitiv (venituri mai mari din drepturile TV, din sectorul comercial, surse vaste de finanțare, expunere mai mare etc.), iar altele par mai degrabă să deranjeze opinia publică. O astfel de urmare mai puțin plăcută a modernității este importanța tot mai scăzută a fanilor și a tradiției.

Prezentul a devenit nemilos. Lumea actuală nu mai ține cont de istorie, sentimente sau alte valori nobile și romantice. Totul trebuie judecat într-o cheie pragmatică acum, și cine nu se poate adapta este eliminat. Fără excepție.

Normal, fiecare iubitor de fotbal preferă să meargă pe un stadion plin până la refuz, în care atmosfera să îi provoace furnicături pe spate. Este o mândrie ca la plecare vocile să fie răgușite și epuizate de la țipat, scandat, cântat.

Asta este subțirea parte nostalgică care a mai rămas. Modernității nu îi pasă de astfel de lucruri. Ceea ce este important acum este rezultatul. Trofeele și cifrele contează, ele aduc venituri și deci progres. Poate că și mediul politic.

Pentru a părăsi tărâmul generalizării, propun să ne îndreptăm atenția către un exemplu concret, foarte la modă acum: Istanbul Bașakșehir.

Sursă foto: skor.sozcu.com.tr

Revelația fotbalului turcesc a atras atenția întregii lumi cu ascensiunea sa fulminantă. Atenția, dar și ura. De ce și ura? Pentru că a urmat un model de succes nou, patentat de alte cluburi căzute în dizgrație, care nu are respect și considerație pentru istorie, tradiție, suporteri. Asta spun gurile rele. Eu spun mai degrabă că acest model nou nu comportă interes istorie, tradiție, suporteri. Este diferit.

Bine, ca să fim sinceri până la capăt, lumea se uită cam încruntată la Istanbul Bașakșehir și pentru că o bănuiește de puternice legături cu puterea politică.

În continuare, nu voi mai face alte afirmații despre această echipă, ci am să vă povestesc anumite episoade cheie din scurta sa poveste de viață, iar la final fiecare va putea să tragă propria concluzie.

Scurt istoric

Clubul a fost înființat în anul 1990 la inițiativa lui Nurettin Sözen, primarul din acea perioadă al Istanbulului. Sözen a decis fuzionarea a 3 entități municipale separate într-una singură: İstanbul Büyükşehir Belediyespor, adică Clubul Sportiv Metropolitan al Municipiului Istanbul.

Au luat startul în liga a 4-a, luând locul echipei ISKI Derneği.

Primul sezon s-a încheiat cu promovarea în liga a 3-a. În liga a doua au ajuns în 1993, dar au retrogradat din nou în 1995, pentru a se întoarce două sezoane mai târziu în liga secundă.

Locul pe prima scenă a fotbalului turcesc l-au obținut în 2007, mulțumită lui Abdullah Avcı, un tehnician foarte interesant.

Fanii

În ciuda progresului relativ rapid, echipa municipalității a avut mari probleme în a capta interesul suporterilor. Deși activau în prima ligă și dispuneau de vizibilitate și expunere, Istanbul Bașakșehir nu a reușit să aducă niciodată mai mult de 2000 de suporteri la meciurile de acasă, în timp ce în deplasare media era de…20 de suporteri.

Deși aceste cifre sunt mai degrabă ridicole, s-a hotărât ca Istanbul Bașakșehir să primească un nou stadion. Unul măricel, de aproximativ 76, 000 de locuri.

Sursă foto: ahvalnews.com

Este vorba de Stadionul Olimpic Ataturk.

Imixtiunile politicului

Așa cum probabil unii dintre voi ați intuit, decizia despre care tocmai am vorbit a fost luată de municipalitate, adică de mediul politic.

N-a durat foarte mult. Era și rușinos ca o echipă precum Istanbul Bașakșehir, care avea o prezență de 5%, să joace pe acest minunat stadion. Soluția a fost mutarea pe stadionul Fatih Terim care are o capacitate de 17, 800 de locuri.

Sursă foto: bbc.com

Această schimbare s-a produs după ce clubul a trecut din subordinea municipalității în cea a Ministerului Tineretului și Sportului.

Locația acestui stadion este la 30 km de Istanbul, într-o zonă care s-a dezvoltat în 1990, în timpul mandatului lui Recep Tayyip Erdogan, primarul din acea vreme al orașului. De asemenea, Erdogan a continuat să investească sume importante de bani în zona respectivă și din postura de prim-ministru.

Acest lucru s-a tradus într-o creștere semnificativă a membrilor din partidul AKP (partid de guvernământ, controlat cu mână forte de Erdogan). Brusc, fanii (membrii din AKP) au început să vină la meciurile echipei.

Interesant este și faptul că președintele clubului, Göksel Gümüşdağ și căpitanul Emre Bëlozoğlu sunt amândoi membrii în AKP. În treacăt fie spus, Gümüşdağ este căsătorit cu o nepoată a lui Erdogan.

Cu toate acestea, Recep Tayyip Erdogan nu este legat doar indirect de fostul clubul municipal. Erdogan a jucat în meciul de deschidere de pe noul stadion, iar numărul „12” a fost apoi retras în onoarea acestuia.

O ultimă idee în acest subcapitol.

În urmă cu câteva sezoane, portarul Volkan Babacan a atacat un jurnalist după o partidă. Pedeapsa prevăzută de regulament este de 10 etape de suspendare. Cu toate acestea, Babacan a primit doar 1.

Investiții

Chiar și fără aportul financiar al suporterilor, Istanbul Bașakșehir a transferat nume importante de-a lungul  timpului. Îi amintim pe: Alexandru Epureanu, Edin Višća, Mahmut Tekdemir and Volkan Babacan, Emmanuel Adebayor, Junior Caiçara, Gael Clichy, Robinho.

Performanțe

  • Câștigători ai ligii a 3-a : 1993, 1997;
  • Câștigători ai ligii secunde: 2014;
  • Vice-campioni în prima ligă: 2017; (anul acesta sunt, în acest moment, pe locul 1 la 8 puncte de locul 2 și au o serie de 11 meciuri fără înfrângere)
  • Finaliști în Cupa Turciei în două rânduri: 2011, 2017;
  • 18 meciuri în competițiile europene (14 în Uefa Europa League, 4 în Uefa Champions League)

Iată, pe scurt, câteva momente cheie din scurta istorie a acestei imprevizibile echipe. Liga turcă era cunoscută, în special, pentru cele mari 3 echipe: Galatasray, Fenerbache, Besiktas. Din ultimele 10 campionate, Galatasaray și-a adjudecat 4, Fener 3, Besiktas 2.

Se pare că, în prezent, niciuna dintre aceste echipe nu se apropie de nivelul echipei Istanbul Bașakșehir. Răspunsul conducerii clubului este modelul modern și unic de management, care în Turcia nu este prea răspândit. Acesta se bazează pe un consiliu de adminsitrație și fără implicarea suporterilor, ceea ce facilitează luarea deciziilor și posibilitatea planificării unui business-plan pe termen mediu și lung.

Poate că e și asta, cine știe. Cert este că Istanbul Bașakșehir este noua senzație din Turcia și că succesul fulminant atrage priviri, dar și antipatii.

Concluzii

Eu am expus, pe scurt, episoadele notabile din viața clubului Istanbul Bașakșehir. Concluziile vă aparțin.