Olympic RFH a reușit în mai puțin de un an să atragă foarte multe priviri. Echipele de handbal se dezvoltă ca la carte într-o atmosferă excelentă, pe principii solide. Spun asta pentru că îl văd pe băiatul meu Vlad cum intră la antrenament cu zâmbetul pe buze și iese foarte încântat de ce a mai învățat. Handbalul nu este un sport ușor, mai ales pentru un copil de 8 ani, dar Ramona Farcău reușește să îmbine antrenamentele fizice serioase cu multă distracție și să lase copiii să se bucure de sport. Clubul crește în notorietate și datorită metodelor de diversificate a antrenamentelor. Contribuția lui Andreas Hniatiuc, soțul psiholog sportiv al Ramonei, este decisivă. Copiii au nevoie de o bază solidă pentru a face fața competițiilor dure de peste câțiva ani și aceste caractere puternice se construiesc cu atenție la acest club. Când am auzit că vor să mărească Familia Olympic RFH am fost bucuros pentru că fotbalul este singurul sport în care toată lumea are pretenția că se pricepe, dar este nevoie de expertiza unor oameni calificați. Andreas Hniatiuc a lucrat mulți ani alături de Gică Hagi la Academia de la Ovidiu și a parcurs deja mulți pași esențiali în dezvoltarea micilor fotbaliști. Din vară va pune totul în practică la propria echipă, alături de soția Ramona Farcău, care mi-a explicat dinamica pe care o dorește în dezvoltarea clubului.  

Ați început cu handbal și în mai puțin de un an aveți aproximativ 50 de copii. De ce ai ales să inaugurezi și o secție de fotbal?

Atunci când am lansat RFH Sports & Management, în ziua în care am anunțat meciul de retragere al meu, în cadrul aceleiași conferințe de presă am anunțat că în maximum 2-3 ani, vom forma un club sportiv, cu mai multe secții, pe lângă handbal, sportul care mi-a oferit atâtea satisfacții, gândindu-ne si la alte discipline care vor funcționa in cadrul acestui club. După ce am pus baza grupelor de inițiere în handbal, am hotărât că a venit vremea să facem un upgrade din punct de vedere sportiv, așa că vom deschide și prima secție de fotbal din cadrul clubului. Au fost și solicitări, iar în baza unui feedback pozitiv am stabilit ca al doilea sport care își deschide porțile la Olympic RFH să fie fotbalul.

De ce ați ales Buftea pentru această școală de fotbal?

Nu o dorim doar la Buftea, însă zona de Nord a Capitalei s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 10 ani, iar Bucureștiul are foarte multe cluburi de fotbal. Tot în cadrul unui studiu am stabilit că zona de nord este un vad excelent pentru sportul rege, iar aici am găsit și infrastructură. În primul rând, Olympic Team se gândește la binele copiilor, iar la Buftea vom avea parte de toate condițiile necesare pentru ca acești copii să crească sănătos, să se dezvolte firesc, fără problemele eterne, că nu există terenuri, că nu sunt vestiare ș.a.m.d. Desigur, dacă vor fi cereri pentru București, cu siguranță vom lua în calcul și această variantă de a deschide o locație și în București.

Cine mai este implicat în acest proiect legat de fotbal?

Întregul staff de la Olympic RFH, plus primul antrenor de fotbal, este vorba despre Stelian Stancu, fost fotbalist la Sportul Studențesc, Steaua si Poli Timișoara. Cu timpul, cu siguranță vor mai apărea și alte nume, în funcție de numărul copiilor și, evident, al grupelor.Pe măsura ce ne vom dezvolta, Stelian va coopta in stafful său și un antrenor secund care să-l ajute în organizarea activităților cu copiii. De la bun început, stafful tehnic de la fotbal va fi format din antrenor principal, preparator fizic și psiholog.

La handbal ați venit cu multe facilități pentru copii. Ce surprize vor fi la fotbal?

N-ar mai fi surprize dacă le-am dezvălui acum. În general, de la început, n-am făcut multe promisiuni, doar ne-am asumat tot ceea ce este legat de munca staff-ului si încercăm să le asigurăm sportivilor noștri un drum corect, bazat pe muncă și valori reale. Așa cum au fost surprize la handbal, vă garantăm că si micuții fotbaliști se vor bucura de experiente inedite. Ceea ce este de reținut este faptul că toate principiile de funcționare și facilitățile de care se bucura copiii de la handbal le vom pune în practica la nivelul tuturor secțiilor din cadrul clubului Olympic RFH.

Între ce vârste așteptați copii la selecții și cât va costa o lună de fotbal la Olympic RFH?

Vor fi, pentru început, două grupe de inițiere, cu copii născuți intre anii 2010-2012, cel mai probabil. Costurile vor fi anunțate în momentul când va avea loc deschiderea oficială, în vara acestui an. Ceea ce trebuie să știe părinții este faptul că taxa lunară acoperă toate cheltuielile legate de formarea și educarea copiilor, precum și cele legate de logistica, infrastructură și organizare. De exemplu, echipamentul va fi asigurat de Olympic, nu de părinți, le vom oferi copiilor team building-uri, activități extrasportive, consiliere psihologică, pregătire fizică, absolut tot ce este necesar pentru dezvoltarea lor armonioasă.


Veți înscrie echipa de fotbal într-un campionat în 2020?

Cred că este prea devreme ca într-un an să avem o echipă într-o competiție oficială. Cel mai sigur ar fi ca din 2021, iar decizia îi aparține în proporție de 70% Stelian Stancu, după ce va realiza o evaluare a micuților fotbaliști. Consider că ar fi prematur să intre în competiție din primul an, pașii inițierii nu trebuie săriți. Așa procedam și la handbal, unde, după un an de pregătire vom înscrie în competiții copiii doar la juniori 4. Nu are sens să înscriem copiii imediat in competiție, vrem să îi lăsăm să se bucure de sport, fără presiune și să se dezvolte sănătos.

Handbal 2018, fotbal 2019. Ce urmează? Ce planuri mai aveți?

Proiectele sunt foarte multe, în următorii doi ani ne bazăm pe dezvoltarea și consolidarea secțiilor de handbal și de fotbal, dar vă asigurăm că mai avem surprize și din alte sporturi. Vorbim aici despre sporturi care prind foarte bine în România, cu priză la public, cu tradiție. În 2020 vom inaugura și secția de tenis, iar pe viitor vom acționa în funcție de nevoile și solicitările primite. Nu vă putem spune ce secții sportive vom inaugura după handbal, fotbal si tenis, însă vă putem asigura că Olympic RFH este un proiect care se va dezvolta frumos.

Care sunt calitățile pe care le căutați la micii fotbaliști?

În primul rând ne dorim copii care să viseze să ajungă fotbaliști, să-și urmeze visul, de alte calități nu au nevoie, vor fi șlefuiți în spiritul Olympic RFH, iar veleitățile lor vor apărea cu timpul. Așa e ușor să spunem că ne dorim să aibă talentul lui Hagi, când era junior, dar nu este cazul. Sunt convinsă că orice copil pasionat de ceea ce face, crescut în spiritul Olympic are șanse să reușească în sport și în viață.

Care este obiectivul pe termen lung? În cât timp vedem echipa în prima ligă?

Gheorghe Hagi a avut nevoie de 7 ani pentru a deveni campion în România, cu Viitorul Constanța. Noi nu ne comparăm cu Hagi și nici nu putem promite că Olympic va fi în 2026 în Liga I. Vom urmări toți pașii performanței și la un moment dat ne vom vedea pe prima scenă.