Sportul românesc are nevoie de caractere puternice. Micii sportivi din 2019 sunt bombardați de tentații și de presiunea familiei și a prietenilor. Pentru a putea ajuta dezvoltarea unui tânăr sportiv este nevoie de multă răbdare, dar și de ajutor specializat. De aceea, este foarte important ca părinții să înțeleagă dinamica de formare a unei mentalități sănătoase! Aici, psihologii sportivi lucrează de mulți ani în țările dezvoltate, în care sportul este luat în serios și care au performanțe deosebite. În România, acest domeniu este relativ nou și în creștere, iar acest curs poate reprezenta plusul de care un mic sportiv are nevoie pentru a ieși în față și a păși cu încredere pe teren.

Arta formarii mentalității de învingător este cursul destinat părinților preocupați de abținerea performantei sportive a copiilor, conceput în urma solicitărilor și întrebărilor adresate in cadrul cursurilor, organizate de APPS, în țară, de-a lungul ultimilor 4 ani.
Conceptul de performanță se sădește în mintea micului campion de la cea mai fragedă vârstă, iar în tot acest demers, părinții au un rol determinant. Ei sunt cei care, prin atitudinea lor, îl pot face pe sportiv să creadă că orice vis poate deveni realitate sau îi pot frânge aripile, îngropându-l în deznădejde, incertitudine și refuz.
Dacă doriți să aflați răspunsuri la cele mai frecvente întrebări sau provocări din viața micului sportiv, acest curs ajunge în trei orașe în 2019: București (18 mai), Brașov (14 septembrie) și Cluj Napoca (9 noiembrie).

Teme

 1. Impactul etapei junioratului asupra dezvoltării viitorului sportiv de performanta
 2. Stadiile dezvoltării psihosociale a copilului
 3. Social și familial în dezvoltarea copilului
 4. Cultivarea unei mentalități puternice
 5. Obiective: proces, performanta, rezultat
 6. Greșește! Dincolo de greșeală e progresul. Disciplinarea pozitiva a copilului
 7. Dialogul părinte-copil după competiții
 8. Relația părinte-copil-antrenor
 9. Părintele – sabotor al performantei copilului

LECTORI

Andreas Hniatiuc (președinte APPS)

Psiholog cu experiență de peste 15 ani.
A fost implicat în proiecte din fotbal:

 • Sportul Studențesc – 2000-2006, 2008-2010
 • FC Național – 2006-2007
 • Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” – 2010-2014
 • FC Viitorul Constanta – 2011-2015
 • Dinamo București – 2015 – prezent

Lector în cadrul Școlii Federale de Antrenori, F.R.F.

A avut o contribuție indiscutabilă la performanțele obținute de echipele de handbal:

 • CSM București – Handbal feminin. Locul 1 in Liga Națională 2015, 2016. Câștigător al Ligii Campionilor ediția 2015-2016.
 • CSM București – Handbal masculin. Locul 2 in Liga Națională 2015, 2016.Implicarea sa s-a extins și la echipele de volei:
 • CSM București. Locul 3 in Divizia A, 2015, 2016, Câștigător al Cupei Challenge, ediția 2015-2016.

Alte domenii de activitate în zona de psihologie sportivă în: tenis, baschet, gimnastică, patinaj, box, arte martiale, șah, parapantă sau rugby

• Asistență psihologică individuală pentru sportivii de performanță
• Evaluări psihologice individuale pentru sportivii de performanta
• Evaluări psihologice de grup in cadrul organizațiilor sportive
• Dezvoltare și implementare de programe de intervenție în cadrul organizațiilor sportive
• Training-uri și sesiuni motivaționale pentru sportivii de performanță

Ioan Popoviciu (membru fondator APPS)

2001-prezent Psiholog.
Din 2012 a profesat în cadrul Școlii de Fotbal Liberty Oradea.
Octombrie 2014 – lector in cadrul scolii de antrenori ai FRF.
Licențiat în psihologia educației și specializat în dezvoltarea performanței în sport.
Domeniile de interes: evaluarea performanței sportive și organizaționale, antrenamentul psihologic în performanța sportivă, educarea și dezvoltarea caracterului de performanta sportivă, a valorilor, consilierea în vederea rezilienței.
A lucrat cu peste 200 de fotbaliști, dintre care unii sunt din Liga 1, din Naționala de fotbal a României, din campionatele externe, Italia, Franța, Anglia, Ungaria și Germania.
În ultima perioadă a început colaborarea cu sportive de performanță din lumea tenisului, având ca obiectiv antrenamentul mental pentru performanță în tenis: reziliență, optimism, mentalitatea de învingător, dezvoltarea încrederii în sine și abilitățile proprii, dezvoltarea și controlul atenției concentrate și distributive, stresul competițional, anxietatea de performanță, teama de succes, factori motivaționali, controlul emoțiilor, impulsurilor, gândurilor, inteligența emoțională, tehnici de relaxare și învățarea psihologică a deprinderilor în sport.