La peste 2000 de kilometri de Ploiești, locul unde Viitorul și Astra își vor disputa finala Cupei României, un român va urmări meciul cu sufletul la gură. Mihai Joița este olteanul care s-a stabilit de mult la Lyon și care în ultimii ani a impresariat mulți jucători care au marcat campionatul României. Impresarul român stabilit în Franța va avea 4 jucători în finala Cupei, trei la Astra (Cestor, Begue și Zoua) și unul la Viitorul (Houri). Ei sunt doar ultimele lovituri date în vara trecută, dar portofoliul lui Mihai Joița este plin de jucători buni care au demonstrat în Liga 1 că au valoare. Edy Gnohere (golgeter la Dinamo și FCSB), Hamza Younes (golgeter la Petrolul), Kevin Boli (campion în ultimele trei editii de campionat cu Viitorul și CFR), Seydou Yahaya (câștigator al Cupei și Supercupei cu Astra), Sadat Bukary (câștigator al Cupei și Supercupei cu Astra), Justin Mengolo (U Cluj), Fwayo Tembo (Astra), Abdullah Zoubir (Petrolul), Sofien Moussa (Petrolul, Chiajna), Damien Daussaut (Dinamo). Așa arată lista de jucători aduși de Mihai Joița în ultimii ani în campionatul României și aici se adaugă încă multe transferuri din Liga 1 afară.
Aceasta listă ar putea fi mult mai lungă, dar pentru asta patronii de la noi ar trebui să înțeleagă că au nevoie de profesioniști lângă ei, iar o colaborare cu acest gen de oameni le va aduce afacerea la un nivel mai ridicat.
Mă chinui de mai bine de un an să fac un interviu cu Mihai Joița pentru că omul ăsta s-a învățat cu practicile din Franța, adică „impresarul muncește mult și vorbește puțin”.

Ce te-a făcut să alegi meseria de impresar?
Dragostea pentru fotbal. Am practicat de mic acest sport minunat și sunt născut lângă centralul din Bănie. Aveam casa peste canal, pentru necunoscători la 100 m de stadion.

Care e primul lucru care iți vine in minte când te gândești la fotbalul românesc?
Hagi, Balaci, Cârțu  …Mondialul din 1994. Doamne, ce amintiri frumoase!Cum ai ajuns în Franța și de când te ocupi de impresariat?
Am plecat din țara la o vârsta frageda, din dorința de a merge undeva unde să pot acumula mai multa experiență într-un mediu propice dezvoltării mele ca individ. Mă ocup de impresariat de 11-12 ani.

Cum ai ajuns să ai relații bune cu multi dintre oamenii care decid la cluburile importante ale Franței?
Societatea de aici este construită în felul în care munca , perseverența și talentul la un moment dat îți oferă posibilitatea să ieși la suprafață. Încrederea oamenilor de aici se câștigă foarte greu și se pierde foarte ușor. Fără falsă modestie cred că prin onestitate, munca , pricepere și rezultate.

Dintre jucătorii impresariați de tine care dintre ei ți-a rămas prieten? Care a reprezentat cea mai bună afacere?
Hamza Younes, Aurelian Chitu, Kevin Boli îmi sunt cei mai apropiați. Cea mai bună afacere… cred că Zie Diabate de la Dinamo la Dijon.

Din România, nivelul Ligii 1 este privit cu pesimism. Cum se vede România fotbalistica de la Lyon?
De la Lyon și implicit din Franța fotbalul nostru cred că este apreciat la justa lui valoare. Oamenii sunt profesioniști și analizează foarte amănunțit fotbalul nostru. Calitate avem, dar din lipsa banilor, infrastructurii nivelul scade simțitor de la an la an.
Fotbalul românesc are doar 2 componente pentru a supraviețui . 1. Drepturile tv și 2. Vânzarea de jucători. Ca să poți încasa cât mai mult din drepturi tv și ca sa poți vinde jucători ai nevoie de jucători buni, deci de oameni pricepuți (directori sportivi) care să-i recruteze, să-i descopere, să dezvolte o strategie. Din păcate aceasta e o mare problema a fotbalului românesc. Aici am filozofia și ideile mele pe care cred ca o sa le pot pune in practica numai în momentul în care am propriul meu club. În România am impresia ca oamenii lupta împotriva propriilor lor interese. O excepția este patronul de la CFR, acum.

Numește trei jucători din Liga 1 care ar putea face față în Ligue 1.
Ianis  Hagi, Lyes Houri, Mike Cestor, George Țucudean, Denis Man, Mihai Butean. Avem jucători buni!

Se spune ca Ianis Hagi are multe oferte din Spania, Belgia, Turcia. Tu unde crezi că s-ar potrivi?
Ianis Hagi cred ca s-ar potrivi oricărei echipe și tip de campionat atât timp cât echipa practica un fotbal de posesie. Cu cât nivelul este mai mare, cu atât și el devine mai bun (vezi meciul cu Anglia U 21 ). Colegul său de la Viitorul, Houri care a evoluat în Ligue 1 la 18 ani îmi zice de fiecare dată că e cel mai bun jucător lângă care a evoluat.

Ai fost conducător la Rapid, Petrolul si Astra. De ce ai plecat?
De fiecare data din lipsa condițiilor financiare și a profesionalismului. Am mers cu entuziasm și cu dorința de a pune în practică experiența acumulata in Franța, dar din păcate la Petrolul patronul era în pușcărie, iar clubul în insolvență, la Rapid clubul era în insolvență, iar domnul Valeri Moraru a avut altă viziune decât a mea, iar la Astra sunt probleme financiare cunoscute.

Unde visezi să lucrezi ca director sportiv sau manager?
Mi-aș dori sa lucrez la un club cu un patron ca cel de la CFR Cluj. Nu-l cunosc, dar acest domn a dat dovadă de inteligență de business. Acest patron a angajat un om pentru care rezultatele vorbesc. A reușit să câștige de 2 ori titlul de campion al României. Marian Copilul își pune în aplicare strategia lui care încă odată, a dat roade. El decide, dar totodată și răspunde pentru rezultatele echipei. Cred că ăsta este un model de manager pe care mi l-aș dori.

Dă-mi un nume de jucător care va crește mult în următorul sezon din Liga 1?
Ganezul mic de la Viitorul are un potențial enorm! Dă dovadă de o nonșalantă și tupeu fotbalistic maxi, tehnică în regim de viteză și viziune de joc mult peste medie. George are siguranță în fata porții incredibilă. Copilul lui Ganea are toate calitățile pentru a deveni un mare fotbalist.

FCSB este o echipă cu totul specială. Cumpără tot ce e mai bun an de an, dar pierde titlul de 4 sezoane. Care crezi că e soluția de eficientizare a investiției lui Becali?
Edi Iordănescu! Are carismă, are competență extraordinară. În plus este intransigent, dar menține o relație excelenta cu jucătorii.

Dacă azi te sună Mourinho să-i gasești echipă unde il duci?
Inter Milano. Cunoaște clubul perfect, a câștigat deja acolo tot și este respectat, ceea ce înseamnă că va avea și timp pentru a putea recreeze o echipă puternică.

Ce preferi o bere cu Klopp sau un pahar de vin cu Wenger?
O bere cu Klopp pentru că ador antrenorul, dar și personajul. Un vin cu Wenger am băut deja :))

Când te întreabă un francez cum este România ce îi spui?
Că odată ce pune piciorul în țara noastră va deveni cel puțin 10% român. Nu ai cum să nu iubești România.  Mâncarea, peisajele, muzica. Totul este minunat la noi.

Ai 4 jucători în finala Cupei Romaniei ( Houri la Viitorul / Cestor, Begue si Zoua la Astra) Cine câștigă?
Sincer este un meci foarte greu pentru ambele echipe, dar în același timp foarte încitant. Șansele ca în orice finală 50/50.