Normal că toată planeta recunoaște valoarea fotbaliștilor brazilieni și cât de buni au fost în Europa, dar europenii știu prea puțin despre ei după ce trece faza cea mai bună. Majoritatea fotbaliștilor mari revin în Brazilia, unde avem un fotbal decent, dar din păcate decadent. Nu avem chef să fie comparat cu ce fotbal este în Anglia, Spania său Germania. Aici, mai mult experimentați decât atunci când au plecat din țară și de obicei trecuți de 30 de ani, legendele noaste au șansa să ne ofere ultimele spectacole înaintea momentului retragerii.

Iată o listă cu goluri de poveste marcate de fotbaliști mari din Brazilia după revenirea acasă, la cluburi mari braziliene. Am selecționat șapte fotbaliști. Toți au fost protagoniști în echipe mari din Europa și au jucat cel puțin la o Cupă Mondială.

Adriano

Împăratul a jucat pentru echipe precum São Paulo (2008), Corinthians (2011) și Athletico, dar a fost la Flamengo unde a fost mult mai fericit. A câștigat campionatul brazilian în 2009, un trofeu pe care suporterii roș-negrii nu l-au mai văzut de atunci și pe care îl așteptau din 1992. Cu Vágner Love, în 2010, a făcut un parteneriat de atac cunoscut ca Imperiul Iubirii, din cauza porecle lor. Încă în 2010, a plecat la Roma, și nu mai a fost același fotbalist. Marele atacant nu s-a mai bucurat de fotbal, s-a plictisit și s-a retras prea devreme, având și o serie de probleme personale.

Iată trei goluri geniale ale lui Adriano pentru Flamengo:

Juninho

Practic, a făcut din Lyon o echipă mare. La Vasco, sunt puțini fotbaliștii ajunși la nivel lui de idolatrie. A revenit la Vasco în 2011, unde a fost semifinalist al Cupei Sudamericana și vicecampion brazilian. A făcut și un sezon frumos în 2012. După aia, a plecat la New York Red Bulls în 2013, dar și-a revenit la Vasco, care avea o echipa mai mult slabă decât în anii anteriori. A retrogradat cu echipa în Série B și s-a încheiat cariera într-un meci de campionat împotriva celor de la Santos, când s-a accidentat.

Iată trei goluri minunate ale lui Juninho pentru Vasco:

Rivaldo

Are o relație excelentă cu România din momentul în care fiul său a ajuns la Dinamo (și acum la Viitorul). Rivaldo este unul dintre cei mai buni. Se vorbește prea puțin despre el, dar a fost un fotbalist uriaș.

Așteptările nu erau mari când a revenit în Brazilia, la 39 de ani. În țara, a jucat la Santa Cruz, Mogi Mirim, Corinthians și Palmeiras. În 2011, a jucat pentru São Paulo, rivală mare a lui Corinthians, Santos sau Palmeiras. A marcat șapte goluri, cu evoluții foarte bune, și a jucat împreună cu Lucas Moura, marea vedetă a lui Tottenham în semifinala de Champions League, din acest an.

Iată trei goluri fabuloase ale lui Rivaldo pentru São Paulo:

https://www.youtube.com/watch?v=R-n-2Ch4zNo

Roberto Carlos
A ajuns la Corinthians după o perioadă foarte bună la Fenerbahçe. Deja bătrân, la 37 de ani. A evoluat în sezoanele 2010 și 2011 și a făcut un duet spectaculos cu Ronaldo. A marcat cinci goluri. În 2011, a plecat la Anji, unde și-a încheiat cariera.

Iată trei goluri geniale din partea lui Roberto Carlos pentru Corinthians:

Corinthians 5-1 Rio Claro. Campionatul Paulista. 7 aprilie 2010. Piciorul său stâng atât de cunoscut.

Corinthians 3-1 São Paulo. Din lovitură liberă, cum s-a făcut cunoscut în fotbal. „Mingea era cu otravă”, cum spunem la noi, și Rogério Ceni n-a reușit nimic.

Corinthians 2-0 Portuguesa. Campionatul Paulista. 2011. Gol din lovitură de colț. Inteligent, incredibil. Clasă mondială.

Romário
„Micuțul” merită o prezentare cu mai multe amănunte. Avea potențial să facă mai mult decât a făcut în Europa, dar nu se putea despărți de Rio de Janeiro pentru mult timp. E, spre exemplu, o poveste în sezonul 1994-95, chiar după Mondial. Romário a primit o perioadă liberă de la Cruyff, dar brazilianul a profitat mai mult și a revenit la Barcelona după o lună din Brazilia.
Fotbaliștii de la Barça i-au cerut lui Cruyff să discute cu Romário despre această întârziere. Antrenorul deja știa că era o idea proastă, dar a cedat. A vorbit cu Romário, spunând că lotul a cerut explicații. La primul zi de antrenament pentru Romario, lotul s-a întâlnit pentru a discuta acest subiect. „Baquero, Zubizarreta, Koeman, Stoichkov, Laudrup m-au acuzat și după aia am început eu să spun ce aveam de spus”, a explicat Romário la emisiunea Resenha ESPN din 15 noiembrie 2017.

„Tu, tu, și tu, ați fost eliminați încă în grupele al mondialului. Out! Tu ai fost eliminat de mine, Koeman. Tu, Laudrup, nici n-ai jucat la acest Mondial. Stoichkov, ai plecat în semifinalele. Ce trebuie să spun eu? Ați pierdut, câștigătorul sunt eu. Credeam că această întâlnire este pentru felicitări, pentru bun venit… Vreți explicații? M**e toți – cam așa s-a întâmplat”, a povestit.

În 1994, după un Sevilla-Barça, a fost eliminat după ce l-a agresat pe Simeone. După ceva timp, Romario s-a întors la Rio pentru a juca footvolley, într-un bar, cu Edmundo, prietenul și rivalul său din anii 90-2000. „Simeone e un jucător argentinian. Toți îi știm pe argentinienii. M-a lovit, am răbufnit, m-am răzbunat. Arbitrul a văzut și m-a eliminat.”

„Crezi că a fost corect?”, il întreabă jurnalistul Tino Marcos, de la TV Globo.

„A fost drept. Corect”, răspunde.

Romário n-a fost niciodată un exemplu de disciplină, dar era mereu acolo când echipa era nevoie de el. Avea femei cu el la cantonament, chiar și la Mondial, dar toți știm că aventurile sale din afara terenului n-au fost niciodată o problemă pe teren.

În 1995, a ajuns la Flamengo, marea rivală lui echipă unde și-a început carieră, Vasco. A jucat și la Valencia în 1996-97, la Al Sadd în 2003, la Miami FC în 2006 și la Adelaide United în 2007. Când nu a evoluat pentru aceste echipe, era la Vasco, Flamengo sau Fluminense. A jucat mult în Brazilia după perioada sa în Europa, din cauza asta e mult mai greu să alegem trei goluri. Doar la Campionatul Brazilian din 2005, spre exemplu, a marcat 21 goluri. A fost golgheter, la 39 de ani.

1999: Turneul Rio-SP. Corinthians 0-3 Flamengo. Romário face un dribbling „elástico”. Amaral, mijlocaș defensiv care a jucat la Fiorentina, a fost distrus. Faza a fost completată cu un lob perfect.

2000: Vasco 3-0 San Lorenzo. Romário avea o capacitate incredibilă. Când era în careu marca mereu golurile simple, de atacant oportunist, dar cu soluții la care puțini atacanți de valoare se gândesc. Acest gol e diferit. O bombă din afara careului, la Copa Mercosul (Europa League sudamericana din acele vremuri). Vasco câștigat trofeul în acea ediție, după o finală nebună cu Palmeiras: O remontadă de la 3-0 la 3-4, cu un hat-trick din partea lui Romário.

2000: Campionatul Brazilian. Cruzeiro 1-3 Vasco. În ultimele minute, Romário marchează. Un sprint ciudat pentru cineva cu 34 de ani. Portarul Fabiano nu vede nimic. Gol. Vasco calificat în finala campionatului și a caștigat cel de al patrulea titlu.

Ronaldinho
De la Milan, Ronaldinho a mers la Flamengo. Grêmio, echipa unde și-a început cariera, avea totul pregătit. Pe stadionul Olímpico, avea o sărbătoare pregătita pentru Vrăjitor, care a apărut, în aceeași zi, nu în Porto Alegre, ci în Rio de Janeiro, cu tricoul roș-negru.

Însă, a fost la Atlético Mineiro, în perioada 2012-14, unde Ronaldinho a evoluat mai bine. A câștigat Cupa Libertadores, cea mai mare performanță din istoria clubului.

Iată trei goluri geniale ale lui Ronaldinho pentru Flamengo și Atlético-MG:

26 august 2012, Campionatul Brazilian. În minutul 90, într-un derby cu Cruzeiro, Ronaldinho marca un gol care ne-a adus aminte de magia din vremurile la Barcelona.

27 iulie 2011. Duelul Neymar-Ronaldinho pe Vila Belmiro. Unul dintre cei mai buni meciuri din fotbalul brazilian în acest mileniu. O lovitură liberă cu marca Ronaldinho Gaúcho.

Libertadores. 3 aprilie 2013. Runda 5. Ronaldinho face totul să pară ușor. Absurd, pur și simplu.

Ronaldo
Chiar dacă era foarte gras când a revenit în Brazilia, Ronaldo a avut mereu talent, valoare, viziune pe teren. După încă o accidentare groaznică, de această dată suferită la Milan, Ronaldo a mers la Corinthians în 2009 și a câștigat Cupa Braziliei în acel an. Nouarul se retrage în 2011, după o eliminare tragică a lui Timão în fazele preliminare a lui Libertadores.

Iată trei goluri geniale din partea lui Ronaldo pentru Corinthians:

Santos 1-3 Corinthians. Campionatul Paulista. Finala. 26 aprilie 2009. Geniu.

https://www.youtube.com/watch?v=YSZZabJ5hIc&feature=youtu.be&t=186

Corinthians 4-2 Fluminense. Campionatul Brazilian. 8 iulie 2009. Ca la Barça. Letal.Corinthians 2-0 Santo André. Campionatul Brazilian. 8 noiembrie 2009. Minunație.