Etapa și derbiul în noul sezon de Premier League. După ce săptămâna trecută am avut Manchester United vs. Chelsea, ieri am asistat la întâlnirea dintre Manchester City și Tottenham, ambele venind după o victorie în prima etapă.

Man. City, care a început sezonul cum nu se poate mai bine (victorie în Super Cupa Angliei și 5-0 în primul meci din campionat contra celor de la West Ham) s-a împiedicat de o formație ezitantă a lui Pochettino, care în ciuda jocului mai mult decât modest practicat, a reușit să plece cu un punct prețios de pe Etihad.

Să vedem ce s-a întâmplat aseară.

Formații și așezări

Pep a mizat pe tradiționalul 4-3-3, cu Aguero de această dată, acompaniat de omul începutului de sezon, Sterling, și Bernardo Silva, jucătorul sezonului trecut pentru Man. City.

Defensiv, City s-a așezat într-un 4-4-2 compact, cu spații mici între linii, cu Aguero și De Bruyne cei mai avansați oameni.

Tottenham, cu Eriksen revenit în primul „11” deși acum câteva săptămâni declara că are „nevoie de o schimbare”, a aliniat un 4-2-3-1 cu Winks și Ndombele în rol de pivoți.

Grafica este confirmată de realitatea din teren. Wink și Ndombele în fața apărării, iar Eriksen, Lamela și Sissoko în spatele lui Harry Kane.

Atunci când nu aveau mingea și erau nevoiți să se apere, băieții lui Poche se apărau fie într-un 4-5-1, așa cum vedem în această imagine, fie într-un 4-4-2, cu unul dintre mijlocași (în funcție de partea pe care se desfășura acțiunea) care făcea pasul în față alături de Kane.

Presing

Manchester City a început foarte tare meciul și a exercitat o presiune uriașă pe jocul de construcție al celor de la Tottenham.

6 oameni aflați în poziții avansate pun presiune pe cei 6 jucători de la Tottenham care vor să inițieze jocul de pase. Prin agresivitate și poziționare, trupa lui Guardiola a omorât o mulțime de faze ale adversarilor dinainte ca acestea să înceapă măcar.

În primele 10 minute, Man. City a avut o posesie de 76%, iar Tottenham de 24%. De asemenea, doar în 5% din acest timp mingea a fost în ultima treime a „cetățenilor”, față de 42% în ultima treime a celor de la Tottenham. Câteva date pentru a ne face o idee despre cât de dificil le-a fost elevilor lui Pochettino să construiască ceva.

De partea cealaltă, Tottenham a cam ratat tot ce era de ratat la capitolul presing. Multe lucruri au mers prost în jocul lor și mai toate începeau cu un joc de presing defectuos.

Tottenham presând în 4-2-3-1, cu o echipă sus, fundașii fiind la mijlocul terenului. Cu toate acestea, jucătorii de la Spurs stau cam departe de adversarii lor direcți, astfel că există 2 oameni care beneficiază de spațiu în partea stângă (așa cum atacă Tottenham). Când ai în față un portar cu jocul de picior ca al lui Ederson, trebuie să te aștepți să fii taxat.

Minge lungă în stânga câștigată de Bernardo Silva, iar Rose se găsește într-un 2 vs. 1 cu Walker și De Bruyne. Totul a început de la poziționarea greșită în actul de presing.

Lucrurile nu s-au ameliorat nici în repriza doua. Ederson către Laporte, Laporte către Rodri care este absolut singur și nederanjat în centru, putând să inițieze atacul pozițional cu mingea la picior din zonă centrală.

Probleme în structura defensivă

Pochettino, un antrenor foarte bun de altfel, știe ce partitură trebuie să interpreteze echipa sa pentru a avea o șansă împotriva unei echipe de calibrul lui City. Cheia este să ai un joc defensiv aproape fără greșeală (imaculat ar fi ideal), cu o structură compactă pe întreaga durată a partidei și să nu oferi absolut spații între linii, deoarece exact acele momente sunt cele vânate de De Bruyne sau B. Silva.

În genul acesta ar fi trebuit să arate trupa lui Poche pe întreaga durată a meciului. Două linii, fundașii sunt jos și nu lasă spații pentru incursiunile lui Sterling sau Aguero în spatele lor, iar mijlocașii stau aproape și îi sufocă pe B. Silva, Aguero, Gundogan și De Bruyne.

Problema a fost că n-au reușit în prea multe momente să mențină o structură solidă, depășiți fiind de jocul rapid de pase al „cetățenilor”. Iată cum mijlocașii sunt mult în fața defensivei și nu reușesc să ofere protecție. Vedem cum deja 3 jucători de la City s-au poziționat între linii și așteaptă pasa lui KDB.

Această lipsă de compactitate a fost și o cauză importantă a jocului dezastruos de presing. Când vrei să presezi o echipa cu poate cel mai bun joc de construcție din lume trebuie să urci cât mai sus în jumătatea adversă, să îți menții oamenii foarte aproape de oponenți și, foarte important, să exerciți presingul în bloc. Cu alte cuvinte, întreaga echipă trebuie să facă pasul în față, astfel încât spațiile dintre compartimente să fie de 15-20 m și nu cum vedem în imaginea de mai sus.

Decizii proaste și lipsă de intensitate

Soarta celor de la Spurs nu a fost ușurată nici de momentele individuale. În puținele momente când puteau să surprindă, prin declanșarea unui contraatac de exemplu, elevii lui Pochettino au părut foarte neinspirați.

Avem aici un 4 contra 4, iar purtătorul de „balon”, Lamela, poate să paseze direct către Kane (există un culoar direct) sau să se întoarcă și să deschidă către Eriksen care este complet liber. Niciuna dintre aceste situații nu se materializează, deoarece argentinianul pasează direct în gheata conaționalului său, Otamendi

Aici, mingea îi este pasată lui Rodri într-o poziție centrală periculoasă. Sissoko, nu aleargă pentru a îl bloca, ci merge puțin mai repede decât ar fi făcut-o dacă se afla pe stradă, așteptând parcă să șuteze pentru a-și putea relua poziția în ofensivă. Când ai o zi neagră, lucrurile clar nu merg în favoarea ta, dar vor merge și mai rău dacă nu te ajuți puțin și singur.

Construcție Man. City

Dar să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului. Tottenham a avut aceste mari probleme pe care le-am evidențiat mai sus și pentru că a întâlnit o mașinărie, aproape fără cusur, de pase exacte și amețitoare.

O situație la care nu au știut să se adapteze elevii lui Poche a fost poziția foarte avansată a lui Ederson (aproape ca un mijlocaș defensiv coborât între fundașii centrali) care a adus un om în plus pe faza de construcție, creând superioritate numerică fără să implice un alt jucător de câmp.

După ce l-a amețit puțin pe Kane, Ederson verticalizează pentru Zinchenko, cu mult spațiu de manevră datorită poziționării lui Aguero care ține ocupați 2 fundași, dar mai ales a lui Sterling care strânge în centru pentru a-l împiedica pe Walker-Peters (unul dintre cei mai slabi oameni de pe teren; Sterling nu l-a depășit numai când n-a dorit să facă asta) să iasă în întâmpinarea sa.

Observăm și distanța mare dintre linii și imposibilitatea mijlocașului lateral de își ajuta colegul la nevoie.

Pe lângă omul în plus (Ederson), Man. City și-a ușurat constat faza de construcție prin poziționarea jucătorilor. Sterling intră iar în centru, iar Gundogan coboară pentru a îl îndepărta și ține ocupat pe Sissoko. Rezultă culoar direct de pasă către Zinchenko și probleme pe flancul drept al apărării celor de la Spurs, care a fost pulverizat în această partidă.

Golurile

1-0

Ceea ce a făcut Sterling pe partea stângă, a făcut și KDB pe partea dreaptă.

Poziționat între Rose și Sanchez și cu Winks prea departe, KDB primește direct de la Otamendi și creează un 2 vs. 1 cu B. Silva (nu apare în cadru) pe partea lui Rose

Aguero se poziționează între Walker-Peters și Alderweireld, iar Sterling este complet liber. Sissoko din nou prea departe și neimplicat.

1-1

Deși partida părea la discreția celor de la City, avantajul nu a durat foarte mult.

După golul de 1-0, Spurs s-a mai trezit și a dat semne de viață. Jocul de pase s-a mai îmbunătățit, iar jucătorii din  zona centrală au început să se miște mai mult și să ofere opțiuni de pasă. În următoarele 10 minute după golul de 1-0, raportul posesiei a fost următorul: City 43%, Tottenham 57%.

Desigur, această „revenire” s-a întâmplat și pe fondul unei scăderi de intensitate a trupei lui Guardiola care a părut că s-a relaxat. Puțin cam repede.

Lamela primește liber în centru și, așa cum a beneficiat Rodri de timp și spațiu în faza despre care am discutat mai sus, a venit rândul său să profite de lentoarea adversarilor. Ederson s-a poziționat și el greșit și scorul devenea egal.

2-1

KDB din nou între fundașul lateral și Sanchez, iar Winks cu ochii doar la minge, uitând complet de sarcinile individuale defensive.

B. Silva, prin poziționarea sa l-a îndepărtat pe Rose de Sanchez, spațiu imediat atacat de KDB. Winks, care ar fi trebuit să acopere acel spațiu, strigă la cineva să acopere. Probabil încerca să se automotiveze.

2-2

Golul de 2-2 a venit în urma unei neatenții la o fază fixă.

City, așa cum impune fotbalul modern, s-a apărat într-un mix de apărare zonale și apărare om la om. Problema a fost că Aguero, total absent, și-a lăsat colegii într-un 3 vs. 2, iar Moura, de-abia intrat, a profitat de faptul că Walker s-a uitat tot timpul la minge și a trimis mingea în poartă.

Aceasta a fost fața lui Pochettino după golul lui Lucas. Deși scorul devenea egal, știa că nu reflectă deloc jocul din teren și că echipa sa este dominată clar.

Din minutul 53, Manchester City a șutat de 13 ori la poartă, iar Tottenham o singură dată.

Concluzii

Un meci terminat la egalitate, dar disputat între două echipe ce nu au fost deloc egale. Manchester City a fost mai tot timpul în control, și-a făcut jocul și și-a creat ocazii. Finalizarea a lăsat puțin de dorit astăzi, dar calitatea este acolo, iar echipele din BPL vor avea mult de muncit în fața lui Sterling, Aguero, B. Silva și KDB.

Tottenham, mai degrabă norocoasă și fără nicio realizare notabilă din punct de vedere ofensiv (la faze lucrate și create de ei mă refer), a obținut un punct nemeritat zic eu, dar care în clasament are aceeași valoare precum cel obținut de City. Nu mă îndoiesc că evoluțiile bune vor veni și este cu atât mai bine pentru ei dacă reușesc să obțină punct/puncte și din meciurile în care joacă mai slab.