„Golul așteptat” este o statistică din ce în ce mai folosită în prezent. În ce constă și cum ajută pariurile sportive?

Statisticile sunt o parte fundamentală în realizarea predicțiilor sportive la pariuri ținând cont de ponturi 10pariuri. Fie fotbal, tenis, baschet. Indiferent de sport, datele clarifică îndoieli și oferă posibilitatea de a lua deciziile pe care le considerăm cele mai convenabile atunci când vine vorba de pariuri.

În ceea ce privește fotbalul, statisticile apar de fiecare dată într-o proporție în care acum câțiva ani era de neconceput. Datele relevante cu privire ce s-a întâmplat într-un meci sunt cunoscute drept „Goluri preconizate” sau „Goluri așteptate”.

Este o statistică foarte interesantă, deoarece ne oferă o viziune mai bună despre un meci. Practic, este o metrică care indică probabilitatea ca un șut să se încheie cu un gol. Pentru a extinde explicația, se bazează pe o analiză a șuturilor dintr-un meci și fiecărui șut i se atribuie un număr între 0 și 1.

Putem constata că un șut dintr-o anumită zonă a terenului are o probabilitate de 0,4; adică 40% șansa ca șutul  să se finalizeze cu un gol. Aceasta este o statistică oarecum complexă de determinat, deoarece pot avea loc un număr foarte mare de șuturi în diferite zone ale terenului.

Cele mai utilizate variabile pentru a determina XG-ul (Expected Goles- Goluri Așteptate)

Distanța porții

Unghiul de lovire

Jucătorul a lovit mingea cu piciorul sau a fost o lovitură de cap?

În ce situație de joc s-a produs? (Exemplu: joc deschis, lovitură liberă directă, lovitură de colț, contraatac)

A scăpat jucătorul de un adversar?

Pe de altă parte, atunci când analizăm un joc, există mai multe elemente pentru ca un parior sportiv să înțeleagă mai bine și să aibă mai multe criterii nu numai pentru a revizui datele, ci pentru a combina informațiile cu ceea ce s-a întâmplat cu golul așteptat.

De exemplu, un joc care se încheie cu o remiză de 1-1. Prima impresie cu privire la un marcator de acest tip este cea a unui meci strâns. Echipa gazdă ar putea avea mai mult mingea și statistic a lovit mai mult mingea, dar jucătorii săi au fost în zone în care posibilitatea de gol este mai mică. Vedeți cât de utile sunt XG-urile?

În pariurile sportive, statisticile golurilor așteptate ne ajută să detectăm oportunități de profit. Putem profita de bunul mers al unei echipe, trecând în revistă „golurile preconizate ale acestora”. De asemenea, este bine să luăm în considerare alte detalii care au apărut în urma utilizării statisticilor la pariuri:

Este o medie generală, care nu ține cont de randamentele individuale. Pe de altă parte, nu există informații despre portari, mai ales dacă sunt portari într-o stare fizică foarte bună, care reduc probabilitatea golului așteptat în anumite zone ale terenului.

Pe de altă parte, pentru a avea informații bune despre golurile așteptate într-un sezon, trebuie să se aștepte mai multe date. Peste 6 până la identificarea unor tendințe în ceea ce privește performanța echipelor. Asta înseamnă că la începutul unei competiții utilizarea acesteia nu este foarte recomandată.

O altă dificultate, care în timp va fi rezolvată cu siguranță, este disponibilitatea informațiilor privind golurile așteptate.

În ultimii ani, informațiile despre golurile așteptate au servit la creșterea cantității de informații conexe.

Goluri așteptate (xG): numărul de goluri pe care o echipă sau un jucător se așteaptă să le înscrie în funcție de calitatea și cantitatea de șuturi date.

Goluri așteptate la fiecare 90 (xG / 90): goluri așteptate la fiecare 90 de minute marcate de un jucător anume.

Goluri așteptate, altele decât penalty-ul (npxG): totalul goluriloe așteptate minus golurile de așteptate din loviturile de pedeapsă.

Goluri așteptate în favoarea unei echipe (xGf): numărul de goluri pe care o echipă trebuie să le înscrie în funcție de calitatea și cantitatea de șuturi date.

Goluri în contra unei echipe (xGa): numărul de goluri pe care o echipă trebuie să le primească în funcție de calitatea și cantitatea șuturi primite.

Golurile așteptate după o pasă (xA): numărul de goluri așteptate de la un jucător în funcție de calitatea și cantitatea de șuturi efectuate direct ca urmare a paselor sale.

Puncte așteptate (xPts): numărul de puncte așteptate de la o echipă pe baza datelor obiective preconizate.